Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jonas Delander Zoom8 VM 2015

VM brons till Sverige

12 AUG 2015 16:39
Sverige tog en bronsmedalj genom Jenny Hammersland under Zoom8 Worlds som gick av stapeln den gångna veckan i den underbart vackra alpsjön Wolfgangsee i Österrike.
  • Skapad: 12 AUG 2015 16:39

150805(1410)1395D

VM för Zoom8 2015 har nu avgjorts efter nio race genomförda för tjejerna och åtta race genomförda för kill-fleeten. Tävlingarna pågick under fem dagar, fjärde till åttonde augusti. Vädret och förutsättningarna var väldigt bra för åskådare och för alla semesterfirare. Temperaturen låg mellan 25-30 grader i skuggan, och väldigt varmt i solen, under i stort sett hela veckan, solen sken från en molnfri himmel, badtemperaturen var rent av njutbar och naturen storslagen.

150805(1316)1326D

För våra svenska seglare var kanske inte dessa förhållanden optimala med tanke på värme, starkt solsken, och den svårbedömda vinden. Första tävlingsdagen började med att flagga AP hissades och en svag termikbris infann sig först vid två tiden. Detta ledde till att seglingsledningen sköt upp alla kommande starter till att påbörjas tidigast kl. 12 de följande dagarna. Även detta visade sig vara optimistiskt eftersom inga starter gick att påbörja före klockan två någon av dagarna,  varje dag kom istället att inledas med att den polkagrisrandiga flaggan hissades för att skjuta på starten. När de svaga termikvindarna kom på eftermiddagarna var de väldigt byiga och kom från varierande riktningar. Vid ett tillfälle var det till och med tydlig fördel både vid lä flaggan och vid startfartyget. Vid flera tillfällen hände det även att båtar som tre meter ifrån varandra fick så olika vindriktning och vindstyrka att en parkerade och den andre for iväg med väldig höjd och fart.

150805(1416)1406D

Trots de för oss svenskar ovana förhållandena seglade de svenska tjejerna riktigt bra. Av de 47 deltagande tjejerna kom Jenny Hammersland på en tredjeplats, Elin Ax Karjel på en fjärdeplats, Frida Lindvall på en tiondeplats, Liv Gyllfors på en femtondeplats, Filippa Skogfeldt på en sextonde plats, Elsa Eriksson på en tjugosjätte plats, Sanna Delander på en trettionde plats, och Wilma Larsson på en trettiofemte plats. I killarnas tävling var det sextio startande och den bäst placerade svensken var Pontus Karlsson på en trettonde plats. Därefter fick vi in Linus Lindquist på en tjugotredje plats, Christian Nass på en tjugofemte plats, Anton Karlsson på en fyrtionde plats, Niklas Pierrau på en fyrtioförstaplats, och Axel Hallquist på en femtiosjätteplats.

150805(1618)1465D

Coacherna Jonathan Åhlander och Charlie Ekberg Ehnlund gjorde ett storartat jobb med att försöka tolka de varierande vindarna och att se till att seglarna höll sig svala och skärpta trots vädret.

150805(1558)1458D

Nu har alla lämnat Österrike och St Gilgen efter en fantastiskt rolig vecka för både föräldrar, supportrar och seglare. Resultatet från seglingarna börjar nog också sjunka in och även om några seglare inte var helt nöjda med resultatet så har det sannolikt  varit en lärorik upplevelse. Seglarna har under veckan visat ett enastående kamratskap och väldigt god sammanhållning även när de varit under press.

Zoom8 VM nästa år går av stapeln i Estland. Hoppas det blir ännu fler deltagare från Sverige då.

150803(1946)1224D

Skribent: Jonas Delander
E-post: This is a mailto link

ANNONSER

Samarbetspartners

 

 

 

OneDesignCenter

 

Spara