Hoppa till sidans innehåll

Brons i VM Finland 2018

29 JUL 2018 01:07
VM i Zoom8 2018 genomfördes 17-21 juli i Finland på sjön Lojhanjärvi vid Lojha. Fina svenska prestationer gav en bronspeng till de svenska killarna genom William Karlsson och en fjärdeplats till de svenska tjejerna genom Caroline Sköld Orr.
  • Uppdaterad: 29 JUL 2018 01:14

Sverige representerades under VM-seglingarna av fem tjejer, Alexandra Möller, Caroline Sköld Orr, Hannah Larsson, Sofia Delander, Tova Källerfelt, och fyra killar, Albin Andersson, Felix Brorsson, Wilhelm Enjin samt William Karlsson. Alla våra seglare gjorde bra ifrån sig i det varma finska vädret som under veckan bjöd på sol och mycket värme med temperaturer upp mot ca 32 grader, bortsett från fredagen då finland bjöd på en temperatursänkning till 21 grader och regn. Hela VM:et genomfördes i väldigt lätta, växlande och vridande vindar med undantag för ett fåtal race där den lätta vinden ökade till byar på 7 m/s.

 

Under tisdagen, som var första racedagen, genomfördes de tre planerade racen på tjejbanan, medan killarna bara fick genomfört två race innan vinden gav upp för dagen. Under kvällen var det invigning, som kombinerades med ortens årliga festival.

Under invigningen visade samtliga nationer upp sig i en RIB-parad som avslutades vid stranden av festivalområdet. Som vanligt överröstade de svenska seglarna alla andra nationer.

 

Onsdagen uppvisade hyggligt med vind på förmiddagen och två race genomfördes. Därefter tunnade vinden ut rejält och började vrida. Under dagen fick seglarna uppleva så mycket vind att det flaggades för fri pump, vilket ganska snart flaggades av igen. Tre race genomfördes för såväl killar som tjejer. Onsdag kvällen avslutades med gruvbesök i Tytyri kalkstensgruva och efterföljande restaurangbesök med alla de svenska seglarna, föräldrar, och syskon.

Tredje racedagen, torsdag, var en dag med lättare vindar, det hände en del i tabellen för tjejerna, men tyvärr dog vinden ut i killarnas sista race då enbart tio gick i mål och resten missade maxtiden. Vid dagens slut hade två race genomförts både för killar och tjejer.

Fredagen, fjärde racedagen, uppvisade enbart lätta vindar och väderprognoserna varnade till och med för åska. Det blev enbart ett race för både killar och tjejer då vindern under tjejernas andra race dog ut helt och sjön blev spegelblank. Seglingsledningen beslutade att ställa in resten av dagens planerade race.

Lördagen och VM:ets sista tävlingsdag började med… ingen vind. Sedan fortsatte den med lite mer av… ingen vind. Efter ett par timmar gav seglingsledningen upp och förklarade 2018 års VM avslutat. Detta resulterade i att vi hade en kille, William,  på tredje plats i killarnas tävling, en tjej på fjärde plats i tjejernas tävling, och ytterligare en pristagare i Felix som blev nia i killarnas tävling. Alla svenska seglare har under veckan presterat bra och, som vanligt, visat upp fin kamratanda.  

 

VM:et avslutades med åtta race för killarna respektive nio race för tjejerna. Hemmanationen tog hem både guld och silver på killarnas sida, sverige brons. På tjejsidan gick guldet till Estland, silvret till Finland och slutligen bronset till Kina.

 

Under veckan vägleddes, stöttades, hjälptes och coachades seglarna av Sanna Delander och Pontus Karlsson som gjorde ett utomordentligt jobb med framförallt våra seglare, men även med föräldrar, seglingsledning och andra länders coacher. Stort tack för denna insats.   

 

Under Söndagen genomfördes ett inofficiellt lag-EM där Sverige seglade in på en sjunde plats.

 

Samtliga resultat:

 

Zoom8 Worlds 2018

 

Skribent: Jonas Delander
E-post: This is a mailto link

ANNONSER

Samarbetspartners

 

 

 

OneDesignCenter

 

Spara