Hoppa till sidans innehåll

Elitserie 2 i Karlstad

19 SEP 2016 09:21
En helg präglad av tålamod och frustration
  • Uppdaterad: 20 SEP 2016 20:09

Helgens Elitserie seglingar i Karlstad präglades av extremt lätta till obefintliga vindar. Seglingsledningen stod inför en icke avundsvärd uppgift att i dessa förhållanden försöka få ihop ett antal rättvisa race. Lördagen summerade ihop ett race efter över 6 timmar på vattnet. Det spegelblanka vattnet krusades från och till av små vinpustar som längst höll i runt 20 min. Vinden vred ganska kraftigt mellan försöken till race vilket gjorde uppgiften ännu svårare. Efter två avbrutna race skickades seglarna iväg på en chansartad segling och mönstret av döende vind höll i sig. Denna gång valde SL att fullfölja racet till många seglares frustration.

Söndagen blev en upprepning av lördagen vindmässigt, om än värre. SL behöll dock seglarna i land fram till kl 10 när det ansågs någorlunda hoppfullt. Väl ute på vattnet låg vattnet vackert stilla och de flesta trodde inte på något race inom närmsta tiden. Där gick uppfattningarna isär om vad som anses vara möjligheter till rättvis segling. SL skickade iväg seglarna på en ny chansartad runda runt den nu kraftigt avkortade banan. Många seglare som fick fina starter fick se sig omseglade av de seglare som befann sig på de fläckvisa krusningarna. En del seglare lyckades med bibehållen skärpa genomföra sina race väl under rådande omständigheter och få med sig fina resultat. I detta race valde SL att efter första länsen efter ca 30 min ta målgång i gaten, till mångas förvåning då vinden i princip var oförändrad sedan starten. 

Helgen summerade ihop två race och förhoppningsvis inte för mycket frustration hos de seglare som under rådande förhållanden inte fick med sig resultaten. Lättvindssegling är en del av seglingssporten och något av det mest tålamodskrävande och i kombination med mycket väntande på vattnet är prestationen än större. Återigen visar våra seglare upp en mycket god anda ute på vattnet även om det mot slutet började skymtas en del irritation. Det är glädjande att se alla dessa positiva ungdomar som med glädje åker land och rike runt för sin sport.

Vi gratulerar de seglare som tog välförtjänta priser och övriga seglare för bra försök.

Totalresultat:

  1. Henrik Leijon, BOJK
  2. Albin Börjesson, RÅSS
  3. Axel Burlin, HjBK

Tjejer:

  1. Isabelle Bergqvist, HjBK (5:a totalt)
  2. Julia Henriksson, LBSK (6:a totalt)
  3. Hanna Koba, JKV (8:a totalt)

Rookiepris:

Julia Henriksson, LBSK och Axel Burlin, HjBK.

Den 1-2 oktober är det KSSS som står för arrangemanget och då är det många som hoppas på seglingsbara vindar.

Vi ses på Baggen

 

Skribent: Anders Lundius