Hoppa till sidans innehåll

JSM 2020 i Feva – helt fantastiskt!


JSM i Långedrag 2020

JSM:et i Feva genomfördes över två dagar med 5 utmanande men rättvisa seglingar per dag. SM-guldet landades åter av Kettil Leke & Bianca Högman från Kullaviks KKK med fyra spikar.

Kettil & Bianca på sista racet - defilerar på sistalänsen

De utmanades starkt av nya rookieparet i 29er – Tea Zeeberg/Cornelia Widestam (LDSS) – på silver- och påläggskalvarna Linus Ahlgren/Alexander Svanevik (LESS) på bronsplats.

Tea & Cornelia i ledning före Linus & Alexander

Kul att fördelningen tjejer och killar fortsätter runt 50%.

Högt deltagartryck

Som stolt arrangör stod Långedrags Segelsällskap i Göteborg. I dessa coronatider sattes ett tak på 25 deltagande båtar, men då anmälan efter tre dagar inte hann stängas i tid halkade ytterligare en skånebesättning med på nåder. Anmälningstrycket gjorde att arrangören och Fevaförbundet letade lösningar för att få med åtminstone 32 båtar, men då Lag-SM i Optimist pågick samtidigt saknades tyvärr de resurser som hade krävts för detta. Nu fick de som var hetast göra upp om JSM-tecknen med garanterad kvalitet på arrangemanget.

Rafflande seglingar

Lördagens seglingar avhölls i lätta ostliga vindar som över dagen vred från sydost till nordost. Mycket regn under föregående dygn medförde kraftigt vattenflöde i älven och strömmen över banområdet nådde 25m/minut sydvart, vilket fick stor inverkan på såväl vägval som starter och märkesrundningar.

Svåra lättvindsrace på lördagen med mycket ström

På söndagen vred vinden ytterligare åt nord, så banan kunde läggas nära land. Med frisk byig vind på 8–12m/s bjöds stödpersoner och flanörer på stor dramatik i det sköna höstvädret. Efter två spikar i rad drabbades ledarparet av ett fockhaveri och i efterföljande race steg spänningen på förstakryssen där vinnarna till slut bröt sig ur en hård täckning efter en intensiv slagduell i 10–12m/s, för att sedan segla upp sig till en 3e plats. I sista racet dominerade de helt med en perfekt start och en stadigt utökad ledning banan runt.

Sista racet på JSM 2020

Sammantaget var regattan väldigt utslagsgivande och händelserik, särskilt under söndagen när de mer företagsamma på undanvind kunde pricka bygator och göra hundrametersryck i farter över 20 knop.

Fevaförbundet ser ljust på framtiden

Den positiva trenden med ökande deltagarantal på Feva-mästerskapen håller i sig och vi hoppas på en rekordsäsong 2021 med JSM i Lomma som kulmen. Du som tvekar över Fevaklassen som båt att utvecklas i, eller att ta som språngbräda från Optimisten till mer avancerade klasser, kan känna dig trygg i att klassen levererar hög seglingskvalitet och konkurrens så det finns att hämta för alla.

Arrangör: Långedrags Segelsällskap >>

Nyhet på Fevaförbundet finns här >>

Resultat mm på SailArena finns här >>

Uppdaterad: 29 AUG 2018 12:41 Skribent: Björn Bengtsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
RS Fevaförbundet
Jonas Oscarsson, Storedalsgatan 4
426 68 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0702530860
E-post: This is a mailto link...

Se all info