Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

SuperCup 2018


26–27 maj i Kullavik, KKKK  >> ANMÄLAN
(Nordligaste Halland, knappt 3 mil söder om Göteborg).

   >> Notice Of Race

   >> Seglingsföreskrifter

   >> Seglarförklaring (tas med för registrering)

Tävlingen ingår i Riksranking och som uttagning till JNoM-laget.

För er som ännu inte bokat boende; här är några förslag:
Hotell Säröhus: Vid vattnet, rib-tur 5 min från Kullavik, 031-936090
Hotell Halland: Centrala Kungsbacka, 15 min, 0300-77530
Kungsbacka Vandrarhem: Mellan Kungsbacka och Lindome, 15 min, 0300-38160

Vad är SuperCup? -En intensiv tävlingsform som stimulerar seglingsglädje samtidigt som publiken (föräldrar m.fl.) bjuds på underhållande segling från land.

Målet är att anpassa tävlingsformen för våra unga seglare.

För vem arrangeras Feva SuperCup? -För alla Feva-seglare som vill utveckla sin segling på roligast tänkbara sätt. Självklart är det också viktigt att huvudsponsorerna (föräldrarna) får bästa möjliga utbyte, inte minst som frivilliga funktionärer – anmäl gärna intresse till Magnus Sönnergren.

Syftet? -Att ge seglarna en häftig upplevelse med nyttiga erfarenheter och därmed stimulera rektryteringen till tvåmansseglingen, där delad glädje blir dubbel glädje. God PR för såväl segling som Feva-klassen är alltså ett viktigt mål, där vi kan hjälpas åt att sprida budskapet av riktigt spännande, lärorik och kul idrott på sjön.

OD14-SuperCup var en serie häftiga publikrace, inte sällan med prispengar, som arrangerades runt skandinavien i 14-fotare (OneDesign) på slutet av 80-talet och så småningom även i 49er då den klassen slog igenom 1997.
OD14-SuperCup gick kanske inte ut på vem som kunde vurpa häftigast... Men publiken gillade det!

SuperCup-formatet togs fram av svenska OD14-förbundet baserat på formulär och intervjuer med en rad sportjournalister om "segling som publiksport". I stort sett alla förbättringar ur åskådarsynpunkt visade sig även uppskattas av de aktiva seglarna såsom:

 • Lättidentifierade båtar: Fevor ser i allmänhet förvillande lika ut på vattnet -- lite som individer i ett fiskstim.
  Viktor&Kettil
  Säsongen 2017 har dock en båt stuckit ut ordentligt -- med distinkt blåfolierat skrov och en 50cm hög 8:a i seglet. (Feva-nummer är annars knappt hälften så höga och är dessutom fyrsiffriga, vilket knappast underlättar identifieringen). I förbundet vill vi uppmuntra seglarna att synas på vattnet -- det blir roligare för alla!
 • Nära land: Start och mål ska ligga så nära land att publiken kan följa tävlingen med blotta ögat -- helst från café-sittplats. Begreppet "ut- och insegling" närmast likställs med "sjösättning/upptagning", samtidigt som behovet av privata coachbåtar försvinner.
 • Speaker: På 80-talet hade vi bl.a. Ingvar Oldsberg som engagerad speaker, där aktiva seglare hjälptes åt som bisittare. Detta var mycket uppskattat och underlättade för nyfikna åskådare.
 • Tydlig bana: Rundningsmärken kan egentligen inte bli för stora - så länge de kan hanteras. På kort bana räcker det i princip om märkena är "släpbara".
 • Begränsat startfält: Ju mindre startfält, desto mer överskådligt. 6 båtar på linjen är kanske idealiskt för finaler, men upp till 12 brukar gå bra på kort bana i en grundserie.
  Gruppindelning gör att några seglar medan andra pausar. De som pausar kan följa konkurrenternas korta race från bästa åskådarplats -- eller gå på toa, trimma om, ändra klädsel eller äta något lätt.
 • Direktdömning: Hellre någon enstaka felbedömning än att på kvällen behöva reda ut i efterhand vad som egentligen hände på vattnet...
 • Minimal dödtid: Så mycket dödtid som möjligt kapas -- på 14-fotartiden brukade sista båt i mål, eller max-tiden, utgöra ny 2-minutersignal för nästa startgrupp. Vid normal gruppindelning blir det två race i följd och sedan 15--25 minuters paus beroende på antal deltagare.
 • Spektakulära båtar: Fevan kanske inte matchar 14-fotarens eller 49erns hårresande fart och dramatik, men för dem som nyss börjat sin seglingskarriär är Fevan en nog så tuff utmaning med en hel del fart och fläkt!

Uppdaterad: 24 MAJ 2018 10:17 Skribent: Björn Bengtsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
RS Förbundet
Jonas Oscarsson, Storedalsgatan 4
426 68 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0702530860
E-post: This is a mailto link...

Se all info