Hoppa till sidans innehåll

Varför segla Feva?

Sommaren närmar sig med raketfart och många funderar nog på segling och kanske vilken båt man skall segla. Kanske är ni i valet mellan olika kappseglingsbåtar eller bara ute efter en båt att ha kul i. Jag tänkte här förklara lite om när Fevan är ett bra val och när den kan passa in på just er.
  • Uppdaterad: 11 JAN 2018 13:55

Först lite bakgrundsinfo:

Fevan är en modern tvåmansjolle konstruerad 2002 i England där den fortfarande tillverkas av RS Sail. Den är 3,64 m lång och 1,42 m bred och funkar att ha på biltaket. Skrovet är på 63kg i polyester och därmed väldigt stryktåligt. Storseglet finns i två varianter där tävlingsvarianten är i dacron och 6,5m² stort. Focken är 2,1 m² och gennakern är på 7 m².

 

149766_1

 

Hur är den att segla?

I lätta vindar upplevs den som stabil, lättseglad och passar utmärkt för nybörjare.

I mellanvindar är den fortfarande lättseglad men kräver då lite mer av sina seglare och den skjuter nu fart och planar ganska fort.

I hårdvind är den hur kul som helst! Visst kommer ni att välta ibland men känslan av att kunna plana i över 15 knop är grym. Med kroppen hängandes ut bara några cm från vattenytan är det en känsla som slår det mesta. Skulle man välta så är det bara att välta upp den och segla vidare allt vatten rinner bort av sig själv.

 

573a

Lättvindssegling

 

pdf_Henrik_Samuelsson_Langedrag_Yacht_Club-1

Hårdvindssegling!

 

Gennaker? Är inte det svårt?

Att segla gennaker med en Feva är lätt. Genom en snillrik konstruktion hissar man enkelt genom att dra i en tamp som också ser till att trycka ut peket. Och lika enkelt tar man ner genom att dra i en annan tamp och peket följer med in. Hur enkelt som helst.

 

Vem passar den?

Normalt seglas den av två juniorer men passar lika bra för en vuxen och ett barn. Eller två vuxna eller en ensam vuxen eller… ja den är väldigt mångsidig.

I vår familj är det de stora killarna som kappseglar med den (14 och 12 år) medan jag och minsta killen på 7 år gärna nöjesseglar i fint väder. Brallar det lite går jag gärna ut själv eller med den äldsta killen om det blåser riktigt bra. Den äldsta killen tar gärna med sig kompisar ut då det är lätt att ta med dem som gastar utan att de kan särskilt mycket om segling.

    

Vikt?

För att lära sig hantera en kapsejsad Feva bör man väga ca 60kg tillsammans. Annars är Fevan perfekt att växa in i. Man lär sig rätt teknik när man är lätt och kan tillgodogöra sig denna teknik när man vuxit till sig och ska konkurrera på högre nivå.

 

Kappsegling?

Fevan är en etablerad kappseglingsklass och hade närmare 30 båtar på största regattan 2017, vilket gör den till en av de största tvåmansklasserna. Internationellt så växer klassen snabbt med en ökning på runt 500 båtar om året. I dag finns ca 7000 båtar tillverkade, fördelade på 25 länder.

 

Fevan i Norden

Både Danska och Norska seglingsförbunden har satsat hårt på Fevan och erbjudit sina klubbar att köpa in båtar (200st +100st) för ett mycket bra pris. Detta har gjort att klassen snabbt har växt här. Nordiskt juniormästerskap är planerat till 2018.

 

Priser?

En ny båt ligger på knappt 60 000 kr medan en begagnad ligger runt 30-40 000kr.

Tyvärr så finns det inte så många begagnade till salu och de säljs fort när de kommer ut. Vilket i och för sig är bra för andrahandsvärdet.   

 

Tillsammans!

Många ungdomar har tröttnat på att ligga och guppa ensamma i en optimist och har de väl provat en Feva så fastnar de gärna. Här seglar man tillsammans med kompisen och kan prata och ha det kul under träning och tävling. Att det sen går undan och är rolig segling är bara bonus. Många av de som gastar i klassen är inte tidigare seglare utan har blivit medlockade av en kompis som seglat.

 

Entusiasm!

I en klass som Fevan där antalet seglare ökar starkt och där intresset runt båten hela tiden ökar är det lätt att trivas. Vi har haft några hundår för att etableras som klass men nu verkar allt gå vår väg och vi ser mycket positivt på framtiden. Vi jobbar också hårt för att man skall trivas i klassen även utanför arenan. Det skall vara roligt att segla Feva! Så välkomna ni också!

Skribent: Leif Danielsson

Postadress:
RS Fevaförbundet
Robert Hedin, Timmeråsvägen 26
443 38 Lerum

Kontakt:
Tel: 0702401242
E-post: This is a mailto link

Se all info