Hoppa till sidans innehåll

Lilla Tjörn runt 2017

21 AUG 2017 13:23
Sol, 2—4m/s, 26 deltagande besättningar, varav en från Norge. Det var kraftig landpåverkan och upplagt för rafflande seglingsdueller.
  • Uppdaterad: 19 JUN 2018 19:42

Regattan föregicks av ett träningsläger dagen innan, givetvis i Fridas regi.

Starten blev en riktig rysare med kraftigt landlä, särskilt närmast Stenungsön. Hela resan norrut blev en kamp mot syrebristen - där fastlandsstranden erbjöd mest luft.

Resan ut till "Lerskiten" bjöd på en lång spännande kryss och pendlande vindskift.

Gennaker mot Källösund: Ingen lätt resa - ett vinnande vägval betydde en väl avvägd överbåge för att slippa ifrån direkt landpåverkan.

Att runda Källön blev en riktig rysare för många, då det är svårt att bortse från tillfälliga byar och att dessa kan leda en in i fördärvet (total syrebrist).

Målrakan blev en variant av resan mot Källösund, men nu var det läpåverkan med turbulent vind från höjderna på Källön och Stenungsön. Det gällde att hitta lagom underbåge och att ha drag i grejerna.

Målspurten blev lite för mycket för några där ett ekipage helt tappade fattningen då de ägnade sig åt avancerad gungning, vilket självklart satte fair-play-känslorna i svallning.

Men resultatet är inte det viktiga, utan de rika erfarenheterna man får av att segla under extrem landpåverkan - där framförhållning och väl avvägda prioriteringar till slut fäller avgörandet:

Ett stort grattis till Oscar och Hedvig som knep förstaplatsen med knapp marginal, men på ett övertygande och sportsligt sätt!

Skribent: Björn Bengtsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
RS Fevaförbundet
Jonas Oscarsson, Storedalsgatan 4
426 68 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0702530860
E-post: This is a mailto link...

Se all info