Hoppa till sidans innehåll
Foto: Peter Stopp

Feva SuperCup i Kullavik

14 JUN 2021 17:06
Cupen, som fick senareläggas med 14 dagar, blev något av ljuset i Coronatunneln. 16 ivriga Fevabesättningar från flera landsändar kom till Kullavik för att mäta sina krafter efter en tävlingsfattig vårsäsong.
  • Uppdaterad: 14 JUN 2021 17:06

Klasstränare Elin Sevedag kunde inte medverka, men Oscar Engström blev anlitad som ersättare och som domare (direktdömning) infann sig Gustaf Sevedag.

Lördagen bjöd på kuling, mycket grov sjö och inställda seglingar

För att utnyttja den på plats samlade kunskap och erfarenhet för kunskapstörstande ungdomar, sattes ett program upp där deltagarna fick cirkulera mellan tre olika 45-minuters föreläsningar. Då föll det sig naturligt att utgå från de tre kvalgrupper som seglarna fördelats på vid registreringen; nämligen röd, blå och vit grupp.

Oscar Engström höll ett teoripass som bla tog upp hur man som kappseglare tacklar hårdvind så att detta blir en härlig utmaning och inget man känner obehag inför.

Oscar Engström & Gustaf Sevedag

Gustaf Sevedag körde ett regelpass med info om hur han direktdömer olika situationer och hur man bör förhålla sig till reglernas tillämpning och de risker man tar om man tänjer på gränserna.

Undertecknad gick, med assistans av Kettil Leke, igenom trim och båtmek på den Feva som vann JSM i höstas, med särskilt fokus på hårdvind. Hur viktigt det är att rätt kontrollera segelplanet för att hantera krafterna och göra båten mer lättseglad. Många fick även pröva hur väljusterade krängband känns att hänga i och det blev mycket fotograferat på detta och andra smarta lösningar som underlättar seglingen.

Åtskilliga nyfikna föräldrar – och inte minst coacher – deltog i bakgrunden och ställde frågor. Att utbilda dessa i ett nationellt program är nog inte fel när det gäller att höja Fevaklassens status i Sverige, där det känns som att en del tittar lite snett på vad man kanske inte riktigt begriper.

Söndagens seglingsprogram

Karl och William från Röss slutade 4a

Första start tidigarelades med 30 minuter för att ta igen förlorad seglingstid. Dagen bjöd på progagandaförhållanden mitt framför restaurang PIR. Då vinden dragit över på nordväst blev dessutom sjögången väldigt hanterbar.

Taggade av söndagens teoripass kände sig de flesta redo att tackla seglingsarenan med många åskådare fördelade runt hamninloppet på hamnpiren och berget. Det blir väldigt speciellt med perfekt kappseglingsbana och idealiska seglingsförhållanden med bara några minuters utsegling. Dessutom lite extra pirrigt med pirens hårda granitklippor 30m i lä av startfartyget.

Startfartyget med för ifrån: Erik Torring, Magnus Sönnergren och Björn Bengtsson

9 kvalseglingar avgjordes i raskt tempo

Banlängden låg på 15–17 minuter. Det blev en del tjuvstarter, där en tredjedel av fältet var över i någon start, men fyra ögonpar på startfartyg och läbåt gjorde att allmän återkallelse aldrig behövdes.

Tight länssegling i frisk vind

Domaren dömde friskt och rättvist men som väl var förblev den svarta flaggan intejpad. Flera besättningar passade vid tillfälle på att diskutera domslut med domaren och alla var nöjda med nyfunna kunskaper.

Rafflande delfinaler

Bronsfinalen vanns av syskonen Simon och Thea Uhlin – från bandymetropolen Lidköping – och avancerade därmed till silverfinalen.

Thea & Simon Uhlin från Lidköping

Silverfinalen blev en nagelbitare där alla 6 finalisterna gick in i länsgaten samtidigt och syskonparet från Lidköping hade länge en god chans till ytterligare avancemang, men med lite lagom tur och skicklighet lyckades hemmaseglarna Felix Hård & Simon Härdner knipa förstaplatsen med minimal marginal över mållinjen – finallyckan var euforisk!

Guldfinal

Till denna tog de första fem med sig sitt kvalresultat som ingångspoäng och silversegrarna gick in med en sjätteplats och goda möjligheter till ytterligare avancemang.

Kryss i guldfinal 1

Kettil Leke & Viktor Sönnergen som dominerat kvalserien med idel förstaplatser – en borträknad disk efter en hårfin tjuvstart – gjorde två fina starter och ett minimum av misstag. Bakom dem blev det betydligt jämnare med Långedragsbesättningarna Ludvig Linderås & Lea Gabinus på andra- och Elsa Oscarsson & Sofia Öhrling på tredje plats.

Segrare med tjusig länsteknik

Två särskilda utmärkelser delades ut med dry-bag och omklädningsponcho från Båths:
Klasstränare Oscar Engström valde ut en besättning som visat extra kämpaglöd med tydlig förbättring under SuperCupen: Syskonen Simon & Thea Uhlin från Blombergs BS.
Domare Gustaf Sevedag valde ut den besättning som han ansåg bäst uppfyllt kriteriet ”fair sailing” då de visat stort regelengagemang och agerat föredömligt på kappseglingsbanan; hemmaseglarna Anton Dahlgren & Ivar Torring.

Viktor & Kettil

Medaljörerna fick prischeckar från Båths som lär komma väl till pass, men viktigast var att samtliga fick med sig ytterst värdefulla erfarenheter och massor av motivation för att vidare utveckla sin kappseglingsförmåga.

>>Resultat<<

Björn Bengtsson, seglingsledare

Bilder: Peter Stopp

Skribent: Björn Bengtsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
RS Fevaförbundet
Jonas Oscarsson, Storedalsgatan 4
426 68 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0702530860
E-post: This is a mailto link...

Se all info