Hoppa till sidans innehåll

Nytt tävlingsreglemente

28 APR 2021 18:05
SOF styrelse har beslutat att uppdatera Tävlingsreglementet inför säsongen 2021.
  • Uppdaterad: 28 APR 2021 18:05

De viktigare ändringarna kan ni läsa om här. Hela Tävlingsreglementet finns här.

  • Från och med 2022 gäller att man skall ha deltagit på båda regionskvalen föregående år för att vara kvalificerad till rikskval. Om man endast deltagit på ett regionskval kan man delta på rikskvalen men tilldelas då fem extra poäng i riksrankingserien, såvida man inte varit förhindrad av sjukdom att delta på regionskvalet (läkarintyg krävs). SOF gör den här förändringen för att det skall bli tydligare var som gäller och för att undvika dispensansökningar som grundar sig på andra skäl än sjukdom.
  • Den rekommenderade banlängden har justerats till 35 min vid regionkval och 45 min vid rikskval.

  • Följande skrivning utgår: ”Om en majoritet av OCS-båtar är identifierade kan enskild återkallelse tillämpas även om många båtar är OCS.” Vi gör den här förändringen eftersom en sådan tillämpning missgynnar de seglare som faktiskt startar på rätt sida av linjen.

  • Rorsmansdeklarationen uppdateras och förenklas. I det nya formatet behöver man bara ange numret på båten och steglet, inte rigg, roder och centerbord. Dock gäller fortfarande att all utrustning måste uppfylla kraven i klassreglerna och att man inte utan godkännande från kappseglingskommittén får byta båt, segel, roder, centerbord, mast, bom eller spri under regattan. Vidare inför vi stickprovskontroller på vattnet på rikskvalen avseende säkerhetsutrustning (det som intygas i rorsmansdeklarationen) och att seglet befinner sig inom mätmärket på masten. Anmärkning vid säkerhetskontrollen ger en varning första gången och två poängs tillägg i senaste delseglingen vardera efterföljande tillfälle som säkerhetskontrollen ger anmärkning. Anmärkning vid mätmärkeskontrollen ger fem poängs tillägg i delseglingen. Vi inför detta för att seglarna skall vara väl förberedda när de kommer till mästerskap där sådana kontroller är vanliga.

  • Den nya rorsmansdeklarationen kommer inom kort att finnas tillgänglig på SOFs hemsida.
Skribent: Malin Rybeck
E-post: This is a mailto link
 
AB Karit 

Baltic_black.png