Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bjorn Zetteratrom

Summering av 2017 och planer och förändringar 2018

20 DEC 2017 23:09
Hej seglarvänner,
  • Skapad: 20 DEC 2017 23:09

Snart dags för julfirande för många av oss och jag hoppas ni alla får trevliga och avkopplande helgdagar i samband med jul och nyår. Jag vet att några av er har planerat segling under denna period så jag passar på att önska alla seglare lycka till under dessa äventyr.
 
Arbetet med att formera SOFs nya styrelse har gått bra. Det är många frågor som skall hanteras så det tar lite tid att få allt på plats. Det är nu första gången som en ny styrelse tar över redan innan jul och så här långt upplever jag att det fungerat bra. Det är bra att styrelsen får lite tid att komma igång innan säsongen rivstartar om några månader. De nya styrelsemedlemmarna kommer presenteras lite mer utförligt framöver.
 
Flera av de avgående styrelsemedlemmarna har arbetat inom förbundet under flera år och det var därför hela sex (6!) personer som lämnade styrelsen i samband med årsmötet. Jag vill återigen rikta ett stort tack till Anna Skörvall, Anna Forssén, Maria Kongstad, Malin Engdahl, Daniel Solberg och Niklas Karlsson för era insatser under dessa år. 
 
Vi kommer snart påbörja rekrytering av årets mästerskapscoacher så om ni i era nätverk har duktiga engagerade coacher så tipsa dem om att söka det som måste vara sommarens bästa och roligaste extrajobb. VM 2018 arrangeras på Cypern. EM i Holland i samband med målgången för Volvo Ocean Race och NM på hemmaplan i Båstad.
 
Planeringen för 2018 har sedan en tid legat på SOFs hemsida där ni även hittar information om de olika lägren som arrangeras i samband med påsklovet.
 
Under februari öppnar vi även anmälan till årets Rikskval. Det inledande kvalet arrangeras i Oxelösund där seglingar genomförs under fredag till söndag, och det andra kvalet arrangeras i Lomma där det blir seglingar lördag och söndag.
 
Efter att ha utvärderat utfallet från de OptiSOFt-tävlingar som arrangerades parallellt med Rikskvalstävlingarna 2017 har vi beslutat att inte genomföra dessa tävlingar under 2018. Under planeringsarbetet inför säsongen 2017 så trodde vi att färre seglare skulle välja att segla Rikskval och fler segla i OptiSOFt klassen. Utfallet blev som ni vet att drygt 160 seglare valde att segla Rikskval och endast ett fåtal OptiSOFt och vår slutsats är därför att det är bättre för arrangörerna att kunna fokusera resurserna på att genomföra Rikskval med hög kvalitet istället för att försöka arrangera två olika tävlingar parallellt.
 
Vårens första SOF-aktivitet blir regionlägren under april månad. Mycket glädjande har vi redan klubbar som tagit på sig att tillsammans med SOF arrangera dessa läger. I region 2 arrangeras lägret i Oxelösund, i region 4 av Malmö SS och i region 5 är det Kullavik som välkomnar alla intresserade Opti-seglare från region 3 och 5. Upplägget på
Regionlägren kommer bli snarlikt som under 2017.

Som jag tidigare informerat om så har SOF tillsammans med SSF utvärderat resultaten från de under 2017 införda förändringarna med anledning av ”åldersreglerna”. En MYCKET positiv nyhet som precis nått oss är att SSF vid sitt senaste styrelsemöte beslutat att justera åldersreglerna i den riktning som SOF förespråkat, det vill säga sänka gränsen mellan barn och ungdomar 1 år. Vi återkommer så snart vi har mer information om implementeringen av denna förändring.
 
Detta var bara några ”blänkare” av det som kommer hända under inledningen av 2018 så se till att regelbundet titta in på hemsidan där information fortlöpande publiceras samt följa vår Facebooksida där ni hittar många nyheter först.
 
Stort tack för det gångna året!
SOF önskar er alla en riktig God Jul och Gott Nytt År,
 
Fredrik Liljegren, Ordförande SOF 

Skribent: Björn Zetterström
Epost: Adressen Gömd
Båths ny
 
AB Karit