Hoppa till sidans innehåll

Ordföranden har ordet

10 OKT 2016 23:50
Hej Seglarvänner,
Som nytillträdd ordförande har det varit ett intensivt och intressant första halvår för mig och övriga medlemmar i SOFs styrelse.
  • Skapad: 10 OKT 2016 23:50

Förutom att se till att de redan planerade aktiviteterna kan genomföras planenligt har mycket tid gått åt till att försöka anpassa kvalsystem, tävlingar och aktiviteter till SSFs nya regler som skall gälla fullt ut från 2017.

Reglerna har diskuterats flitigt bland berörda tränare, seglare och föräldrar under lång tid och när arbetsgruppen började arbetet insåg vi tidigt att det inte gick att implementera de nya reglerna i det befintliga systemet för kvalseglingar utan att det skulle få stor negativ inverkan på deltagarantalet samt möjligheten för seglarnas utveckling. Arbetet resulterade i det nya system som presenterades första gången vid det extra årsmötet under JSM och som syftar till att försöka uppmuntra fler barn och ungdomar att kunna delta och utvecklas i sitt seglande.

Den långsiktiga ambitionen är att erbjuda utvecklande tävling och träning på olika nivåer så att olika individer får möjlighet att utvecklas i sin egen takt.

En tydlig skillnad som ni redan sett i och med övergångsreglerna för att kvalificera sig till Rikskval 2017 är att samtliga seglare som deltagit i årets regionkval är välkomna att segla rikskval 2017. Deltagande på regionkvalen är en viktig erfarenhet för att seglarna skall komma förberedda till Rikskval. Regionkvalen ger även yngre seglare möjlighet att segla mot och lära av de mer erfarna och äldre seglarna i närområdet.

Årets sista regionkval och Lag-SM har nyligen genomförts och jag blir verkligen glad när jag ser det stora engagemang och den tid som föräldrar, klubbmedlemmar och tränare lägger ner för att dessa tävlingar skall kunna genomföras.

Som ni sett finns nu datum för vårens rikskval publicerade. Ungdomar födda 2002, 2003 och 2004 är 2017 välkomna att segla rikskval och förhoppningsvis kvalificera sig till något av representationslagen till NM, EM och VM. Dessutom är barn födda 2005 och 2006 välkomna att delta på de två rikskvalsregattorna även om de inte kommer ingå i den totala rikskvalrankingen och tas ut i representationslagen

Vår gissning är att deltagarantalet vid vårens rikskval, som en konsekvens av genomförda ändringar, kommer öka något från de drygt 100 som de senaste åren kvalificerat sig till Rikskval till omkring 120-130  seglare. Slutligt beslut om formatet för vårens seglingar kommer tas när anmälningstiden till Rikskvalserien gått ut men om antalet anmälningar ligger i nivå med vår uppskattning kommer fältet delas i två grupper.

Ytterligare en nyhet våren 2017 blir att vi parallellt med rikskvalsseglingarna kommer ordna en ”cadetti-regatta” för de seglare som inte känner att de är redo att segla rikskval. Dessa regattor blir öppna och fristående från varandra. Arbetet med formatet för dessa regattor kommer nu intensifieras och mer information om dessa regattor kommer så snart formerna är fastlagda.

Slutligen vill jag passa på att påminna om det RIKSLÄGER som kommer äga rum under V44 i Saltsjöbaden, Stockholm. Vår ambition med detta läger är att erbjuda träning på hög nivå för de seglare som planerar segla Rikskval under våren 2017. Oscar Cedergård är huvudtränare för detta läger och det är glädjande att flera av årets mästerskapscoacher kommer finnas på plats. Mer information om lägret hittar ni i separat inbjudan.

Se till att regelbundet besöka SOFs hemsida så att ni håller er uppdaterade angående vad som händer framöver.

Fredrik Liljegren 

Skribent: Björn Zetterström
Epost: Adressen Gömd
Båths ny
 
AB Karit