Hoppa till sidans innehåll

SM i J24 avgörs med vind i seglen

13 SEP 2021 17:26
Det blev en superlyckad och kul helg på vårt första Svenska Mästerskap för J/24 på säkert 25 år!
  • Uppdaterad: 13 SEP 2021 17:26

 

Vi tackar hjärtinnerligt för senast! ! Och stort hjärtligt tack för ni kom och deltog! Så himla kul det var att träffa er alla i Lagunen. Vilken rolig helg det blev med fantastisk J/24 kappsegling! Det är NI -alla J/24 seglare- som gör det så himla kul! Bra seglat allihopa!! Och tack för alla era leenden, hjälpsamhet sinsemellan teamen, dans och härliga bus! Vi är stolta över alla våra J/24 seglare och speciellt stolta är vi över alla ungdomar och ungdomsteam som deltar och har så himla kul tillsammans med oss på vårt J/24 SM!

J/24 seglarna bjuder alltid på högkvalitativ spännande J/24 kappsegling och fantastiskt mycket skoj i land. Vi var 12 team från 2 länder! Himla kul att det kom så många team från Sverige och Tyskland! I dessa tider otroligt glädjande att faktiskt kunna ses! Ett mycket bra tillfälle att kappsegla mot duktiga team och detta blev verkligen sommarens höjdpunkt!!! Hungriger Wolf rådde ingen på i år och det var med en halv meters marginal som Team Front Runner knep andra platsen framför tyska GLEN. Mycket jämnare kan det inte bli när tvåan och trean slutar på samma totalpoäng och antalet bästa-placeringar får räknas för att avgöra. Alla placeringar var det fight om. J/24 kappsegling när det är som allra bäst!

Eventsida:

http://lagunenkappsegling.se/index.php/startsida/j24-sm-open/


Artikel i Skånska Dagbladet 2021-08-05

SM i J24 avgörs med vind i seglen

Klicka på länken och läs hela artikeln

Artikel i Skånska Dagbladet 2021-08-10 

Front Runner i topp på historiskt J24-SM

Klicka på länken och läs hela artikeln


Svenskt Mästerskap för J/24 2021 - Sommarens höjdpunkt!

Första Svenska Mästaren i J/24 på ~25 år!

Stort Grattis till Svenska Mästarna i J/24 Per-Håkan Persson och Team Front Runner!

Helgen den 6-8/8 samlades 12 team från Sverige och Tyskland med en härlig blandning J/24 kappseglare - det var en mix av tjejer och killar, ungdomar, juniorer och seniorer, ’första-J/24-kappseglingen’, rookies, återvändare och våra mest erfarna och hängivna J/24 seglare. Väldigt kul också att se så många duktiga ungdomar ställa upp med nyfikenhet, iver och stor entusiasm. You rock!!! 

Till ALLA fantastiska kappseglare på vårt J/24 SM 2021, ni är en härlig mix och vi är så tacksamma för er alla och allt ni gör - stort tack för att ni kom till Lagunen Malmö och gjorde denna augustihelg till sommarens höjdpunkt, bjöd på bra kappsegling, hade kul och laddade 'Vitamin SEA' tillsammans med oss! Vi hälsar samtidigt alla nya J/24 medlemmar hjärtligt välkomna i Svenska J/24 Förbundet!

Allting var även i år fantastiskt arrangerat för oss J/24 seglare av Lagunens Kappseglingsklubb i Malmö, med Niklas Morawetz, Fredric Johansson, Jörgen Frederiksen och Race officer Ulf Broddesson. TACK ALLA NI och alla fantastiska funktionärer som ställer upp och möjliggör denna helg. Från djupet av våra hjärtan i Svenska J/24 Förbundet, vi är så tacksamma. Ni är så roliga, gästfria och vänliga och ni ordnade och möjliggjorde för oss på bästa sätt. Vi hade hur kul som helst både på havet och i hamnen. När vi kommer igång är det ingen hejd. Det blev verkligen sommarens höjdpunkt! Vi kommer gärna tillbaka och kappseglar fler gånger!

Vi vill rikta ett speciellt STORT VARMT TACK till alla våra eldsjälar, och först och främst till vår J/24 eldsjäl Per-Håkan Persson för allt 'extra' som du alltid bidrar med. Uppskattning visas och uppmärksammas speciellt för att han aktivt kappseglat J/24 i 25 år! Vi uppmärksammar även Västervik-gänget med Mikael Tjalle Albinsson i spetsen som reste ner med två båtar och team med ungdomar, intruktörer i Västervik Seglarskola. Fantastiskt kul att ni kom och seglade med oss! Alla undgomar som deltog är vi så stolta och glada för. Att få höra med ett stort leende att: "J/24 är den bästa communityn!" värmer våra hjärtan! Det är det som speglas i: J/24 i våra hjärtan och vänner för livet! ❤️

Det var som vanligt knivskarp konkurrens i kappseglingarna. Vem som skulle vinna var så olidligt spännande Läs Regatta rapporten i International J/24 Puls skriven av tredjepristagaren Hannes Tedin och även Linnea Wallberg har skrivit om Västerviks ungdomars J/24 äventyr - den kommer ut alldeles inom kort. - Det här var J/24 kappsegling när det är som allra bäst! Fantastiskt fina tighta kappseglingar och bra tryck i vinden. Först plats vanns av DEN 5316 "Hungriger Wolf" Fabian Damm, Jannik Dühren, Moritz Böök, Jonas Lyssewski, Thorsten Paech med en överlägsen serie av enbart förstaplatser.

Vi gratulerar SVENSKA MÄSTARNA som kom på andra plats i SWE 4896 ”Front Runner” med Per-Håkan Persson, Hans Thulin, Monica Persson, Per Andersson, Anna-Karin och Andreas Eldh - Bra seglat, teamet!

Trea blev tyska teamet GER 5417 "Glen" Julius Hahne, Tom Stryi,Morten Raecke, Johanna Hahne, Anne Radloff.

Fyra och silver i SM tog SWE 5437 "For Fun Pink" med Andreas Olovsson, Martin Petersson, Anders Salenbo, Joanna Wännman, Magnus Jönsson.

Brons i SM tog SWE1296 "Airborne" med Hannes O. Tedin, Jonas Munck Af Rosenschöld, Simon Karlsson, Astrid Janson, Martin Rey.

Bästa ungdomsteam under 25 år blev SWE 5330 For Fun Lime med Nils Ternéus, Melker Bildh, Viktor Hellman, Gustav Gunnarsson, Ella Wallhagen. Vi ger er "J/24 världen" det nya vandringspriset att ta hand om till nästa år. Välkomna till J/24 SM 2022 för att fightas om "J/24 världen" igen.

RESULTAT:

http://lagunenkappsegling.se/j24/j24.htm

Vad händer härnäst?

Nu i höst har vi rankingseglingar att delta i och kvällsseglingarna i klubbarna att briljera i. Häng med och håll dig uppdaterad och informerad i vår Messengergrupp: 'Svenska J/24 Förbundets infogrupp för J/24 seglare i Sverige'.

Det finns också fler J/24 kappseglingsmöjligheter i höst. Nu närmast Kieler Woche i Kiel, Tyskland den 9-12/9. mer info nedan. Vi kan verkligen rekommenderar er att samla ert dream team och åka! Vi ses på nästa J/24 regatta och fortsätter hålla uppe vår 'J/24 Tour 2021'!

J/24 i våra hjärtan och vänner för livet! ❤️
Vännerna i Svenska J/24 Förbundet 
Monica Persson, ordförande 
www.j24sweden.se


Stort tack till alla som bidrog med att fotografera under J/24 SM 2021 - Peter Möller i toppmärkesbåten Lagunen, Monica Persson under kappsegling .... och ännu fler foton kommer...

Vi kommer dela en länk till Lagunens foton inom kort. Hav tålamod! Om ni kopierar eller delar foton ber vi er vänligen skriva ut fotografens namn. Tack för visad respekt!


 

Västerviks J/24 äventyr

J24 SM 2021

av Linnea Wallberg, mastman ombord på SilverSurfaren och instruktör på Västerviks Seglarskola

Vi kom 2 stycken besättningar från Västervik med 4 instruktörer och en vuxen rorsman i varje, på de två båtarna SilverSurfaren och Dream On. Det var våran första riktiga kappsegling med J/24, så det blev någon vecka av hårdträning innan det bar av ner till Malmö med båtarna på släp. 

När vi väl var framme så var det ganska direkt dags att registrera oss, förbereda båtarna, sjösätta och masta på. Dream On valde dessvärre att inte delta i något av fredagens 2 race på grund av mycket vind, men SilverSurfaren gav sig ut och slutförde båda två trots vädret. Dagen avslutades för alla lag med en välförtjänt after sail och grillning på anläggningen.

Det första racet dag två började klockan 10, hyfsat tätt följt av tre st till. Till en början var det ganska lugnt väder, men det började blåsa upp en del ungefär i mitten av seglingen. Dream On fick tyvärr ett par smällar under dagen där den sista resulterade i en trasig pulpit samt att man fick avbryta strax innan det fjärde racet, men dagens tidigare seglingar såg riktigt bra ut. SilverSurfaren hade fortsatt vind i seglen och klättrade någon placering efter alla race. Efter en ledig eftermiddag var det dags för regattamiddagen klockan 19. Där fick man chansen att prata mer med andra besättningar, kombinerat med god mat och små presenter till de olika lagen.

Söndagen startade klockan 11 med två st race följda av varandra. Dagen bjöd på en hel del vind och fina seglingar där Dream On var tillbaka på banan under det första racet tack vare all hjälp vi fick att fixa båten under lördagen, och Silversurfarn genomförde båda. Så fort vi kom tillbaka till bryggan var det dags att masta av, ta upp båtarna och förbereda avfärd. De flesta av oss missade dessvärre prisutdelning och after sail på grund av den långa vägen tillbaka till Västervik, men vi hade några kvar som representerade oss.

Helgen resulterade med SilverSurfaren som fjärde svensk båt och Dream On som sjunde svensk båt. Jag tror att jag kan tala för alla när jag säger att vi är väldigt nöjda med helgen, vi har haft väldigt kul och är en erfarenhet rikare. Båda våra lag är även väldigt tacksamma till alla som har anordnat tävlingen samt all hjälp man har fått av de andra lagen! Det pratas redan om att vi vill försöka få ihop en ren ungdomsbesättning till J/24 SM 2022, så vi har ett roligt år att se fram emot, fyllt av mycket träning. Vi har verkligen fått blodad tand när det gäller kappsegling och hoppas att få träffa alla igen nästa år!

Så kul att ni kom och seglade och hade kul med oss. Vi är stolta över våra J/24 seglare, och speciellt stolta över våra många unga och ungdomsseglare som kom och deltog och hade så kul tillsammans. Vi ser fram emot att följa Västervik, Malmö SS och Ängelholm-Skälderviken SS och vi hoppas vi ses snart igen. Välkomna på J/24 SM 2022!

J/24 i våra hjärtan och vänner för livet! ❤️ 

Regatta report

by Hannes O. Tedin (3rd prize got the honor to write the regatta report)

Thursday

Starting the day off with some last boat care and buying light-wind guys since the forecast predicted very light winds. We got the boat in the water just in time to get clear from the harbour as the 5-minute signal started for the Thursday-evening clubrace in Limhamn, Malmoe. A well needed race to shake some rust off and get into race-mode.

Friday

One should always start an event with a bang, and we did that, just not in the way we wanted. Circulating the starting line waiting for the race to start we see flags on the committee-boat, but we also see a moving committee-boat which for all of us onboard surely had to mean the race wasn’t starting. Fortunately, we were not that far to the line, but this was not the way to start a regatta, but we geared up and started racing, clawing our way past a couple of boats. As we crossed the finish line as 5th, we were happy and hungry for more. Last race of the day was a neck and neck fight with For Fun Pink, this was going to become the theme of the event for us. As we were rounding the last mark before the finish, we gambled… and lost… 

This lead to a massive fuck-up but once again I was impressed by the crew that solved the situation as best as could be and I could focus on getting back on the course, taking our 360 (doing the second one for the fun of it…) and never having to sail (much) further than needed.
Of course this let the German boat we had passed at the windward mark back in front of us and also another Swedish boat slipped through. As we crossed the finish line and headed back to port, we started counting boats and to our surprise we had only lost two boats during our double 360. Moral was high and we felt that we had the potential and the fighting spirit.

Saturday

What a day! Overall, our performance throughout the day was good but the weather conditions were shifting and tricky. Our biggest challenge was finding and shifting gears upwind during the shifty conditions.
The first three races we were fighting and always felt that we did not separate too much from the boats ahead, of course some boats we were never close to, but they were just Hungriger I guess. What we had felt about our performance the day before were cemented today and we had some great upwind and downwind legs, and overall we were nailing the starts apart from the one in R1 and the one in R6.
During the final race the wind had picked up and with a genua we were overpowered, and it being the last race of the day this could definitely be felt in our bodies. A lot about this race was shitty… The start was “ok”, but we quickly got stuck in a position we could not escape and further and further behind. In a tack halfway up the leg our genua trimmer, Simon, freezes and as I spur him on to grind in the last 10% of the genua he says “wait, my back is off”. Wanting to avoid further damage to him we swapped in our spinnaker trimmer, Jonas, that now had to do both upwind and downwind in heavy winds. As the trimmers swapped places, Jonas looks at me with a smile on his face saying, “so how does this work?”. This reminded me that this was our 5th time together in a J/24 and even though we all discounted this race in our minds I was extremely impressed by our performance during day two and six races.
As we got back into the harbour for some beer, music and chill the results of the day were posted and our bowman, Martin, tells us we are third best Swedish boat and the feeling from before is still there, and we are close to the next boat. It is going to be hard but doable.
The regatta dinner was great with fun giveaways, Bobby-car-championship and dancing! The after-party on the Jonas’s x99 was a treat.

Sunday

Waking up with a bit of a sore body and mind after tight racing and great partying we re-energized and put our minds on the last two races of the event knowing it was going to be very windy. Everyone back to their positions with all backs back in shape.
We went for the jib, still seeing boats with genuas hoisted, but we looked to ourselves and what would be best for us. The call for jib was made and this paid off giving us good upwind performance both races. In the first race, at the windward mark, we again had a tight fight race with For Fun Pink and another German boat (think It was Rotogirl) as we all rounded the mark together. Unfortunately, we had to keep clear due to some “light broaching” during the offset leg which steered us straight into the mother of all seaweeds… Apart from losing speed, seeing both boats pull ahead, the turbulence on the rudder from the seaweed was insane, making it very hard to steer. The closest I can describe it is if you get towed by a RIB and you are steering in the wake of the engine… The rudder was constantly shaking, and any effort trying to get it off was fruitless. As we crossed the finish line and reversed the seaweed that came off was still one massive blob.
For the last race (R8) we had a great start but debating if we were over the line. During the first upwind leg we did the best upwind sailing of the entire regatta, but it was also the strongest winds most of us had sailed in a J/24. As we rounded the windward mark, we got our spinnaker twisted during the hoist. When we finally got it sorted we had to gybe immediately, no time to wait for a lull. This resulted in a broach, and this was one broach too much. As we got control back, we had lost our position gained on the upwind.
As we got back to the harbour, we read that we had gotten an OCS in the last start, and after coming to the realisation that flag “i” had been hoisted we knew we had been over the line 20 seconds before the start, but not turning back to clear our penalty.

 

All in all this did not affect us since we did not lose any position in the overall results meaning we still won the bronze medal in the Swedish Championship!

I want to thank the Swedish J/24 Class Association and Lagunen Kappseglingsklubb for a great event, with special thanks (and congratulations!) to Per-Håkan Persson who lent us his boat.
Lastly I want to thank my crew for giving it all during the event, never giving up and always keeping a great mentality. Thank you ❤️


STORT TACK FÖR ETT FANTASTISKT J/24 SM 2021!!!

OCH VÄLKOMNA PÅ J/24 SM 2022!!!


 

Är ni sugna på att kappsegla mer J/24 i år?!

Vi har våra svenska rankingseglingar i september och oktober. Dessutom har vi en stående inbjudan från våra tyska J/24 vänner!

Redan nu i september har vi världens möjlighet nära till hands - både tid och plats! I norra Tyskland på Östersjökusten i Kiel seglas Kieler Woche den 9-12 september. Vi är hjärtligt välkomna!

J/24 på Kieler Woche, 9-12 September i Kiel, Tyskland

Notice of Race, Sailing Instructions och anmälningssidan hittar ni på länken nedan: 

https://www.kieler-woche.de/en/sailing/nor.php

Information for Kiel Week 2021

Race Areas 2021

Sista anmälningsdag 30 augusti. Flera duktiga J/24 team kommer delta, se aktuell anmälningslista. Och roligt det har vi J/24 seglare alltid! Tyskarna ser fram emot att hälsa oss svenska J/24 seglare välkomna igen!

Skribent: Martin Petersson
E-post: Adressen Gömd
FB-FindUsOnFacebook-W245-V2
 SM J/24 2022
J24 Pulse 2022 March 1

J24 Worlds 2022

Toolkit 2018

 swe-j24-BlueYellow-H492-W253-transp

add