Hoppa till sidans innehåll

Färgnivåer på regattor


Svenska regattor är uppdelade i fyra olika färger, grön, blå, röd och svart. Dessa färger är baserade på den kunskap och kompetens man som deltagare bör ha för att kunna delta på ett bra sätt. Det är också en indikation på vilken kompetens regattaarrangören har och vad man då som seglare kan förvänta sig genom att delta. 

Sjävklart är man som seglare välkommen att delta på en regatta oavsett färgnivå (deltagandekriterier kan förekomma på röd och svart nivå), färgerna ger endast en vägledning i vilken regatta som kan vara lämplig att delta beroende på vad du är i din utveckling som seglare. 

Nedan följer en närmare beskrivning av kompetensnivåerna i vardera färgkategori:

GRÖN - Nybörjarstadiet, etablera
På grön nivå är du ny inom seglingen och är nyfiken på kappsegling. Du deltar på regattor som arrangeras i din hemmaklubb eller i någon närliggande klubb. Du har liten eller ingen erfarenhet av kappsegling sedan tidigare. Dina regelkunskaper är begränsade till de mest grundläggande (regel 10 - 14) och du håller forfarande på att lära dig att hantera din båt. Fokus är här på att ha kul, att hela tiden lära dig mer om segling och kappsegling och din utveckling. Att delta på regattor ska öka din nyfikenhet för segling som tävlingsidrott. Här lägger du din grund för ett livslångt kappseglande!

BLÅ - Grundstadiet, utveckla
På blå nivå har du seglat och kappseglat ett tag. Du har nu börjat lära dig hur kappsegling går till och har grundläggande kunskaper om kappseglingsreglerna. Du kan behärska din båt på ett tryggt och bra sätt. Här ligger fokus på att utveckla och fördjupa dina kunskaper ytterligare, både som seglare och inom kappsegling.  

RÖD - Uppbyggnadsstadiet, förädla
Nu är du redo att delta på till exempel Svenska Mästerskap eller kval till internationella mästerskap. Du har goda regelkunskaper. Du kan manövera din båt i olika väderförhållanden och i större startfält. Fokus är nu på att föräldla dina kunskaper som seglare och på kappsegling. 

SVART - Kapacitets- & utvecklingsstadiet/Prestationsstadiet
Du är nu en väl etablerad seglare och redo att delta på internationella regattor och mästerskap. Du har mycket goda regelkunskaper och god erfarenhet av att delta på regattor med stora startfält där dina motståndare också har hög kompetens. 

 

Uppdaterad: 30 APR 2021 12:00

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info