Hoppa till sidans innehåll

Färgnivåer på regattor


Svenska regattor är uppdelade i fyra olika färger, grön, blå, röd och svart. Dessa färger är baserade på den kunskap och kompetens man som deltagare bör ha för att kunna delta på ett bra sätt. Det är också en indikation på vilken kompetens regattaarrangören har och vad man då som seglare kan förvänta sig genom att delta. 

Självklart är man som seglare välkommen att delta på en regatta oavsett färgnivå (deltagandekriterier kan förekomma på röd och svart nivå), färgerna ger endast en vägledning i vilken regatta som kan vara lämplig att delta på beroende på var du är i din utveckling som seglare. 

Färgrektangeln och tävlingsnivåer
Inom svensk segling använder vi oss av en pedagogisk modell, färgrektangeln, för att beskriva en seglares kunskaps-och färdighetsnivå. När du börjar segla och träna gör du det på en gul nivå.
Varje färg har sina målprofiler som beskriver vilka kunskaper och färdigheter seglaren förväntas utveckla på den aktuella nivån.

Även tävlingar är ”färgade” så att seglaren kan välja tävling efter sin nivå.

Syftet med denna indelning är att skapa tillgänglighet och bra förutsättningar för utveckling på alla nivåer och på så sätt ge roliga, utmanande och stimulerande förutsättningar för alla.

Självklart är man som seglare välkommen att delta på en tävling oavsett färgnivå då dessa endast är en vägledning om vilken tävling som kan vara lämplig att delta i. Allt beroende på var du är i din utveckling som seglare.

GUL NIVÅ
På den gula nivån seglar du utan att tävla. Det kan gälla ensamsegling eller eskadersegling. Aktiviteter med utbildningar är seglarskola, seglarintyg, förarintyg, kustskepparintyg, utsjöskepparintyg m fl.     

GRÖN NIVÅ
Gröna tävlingar arrangeras för nybörjare som utvecklar sina kunskaps-och färdighetsmål på den gröna nivån.

BLÅ NIVÅ
Behärskar du den gröna nivån går du vidare till den blå där blå tävlingar arrangeras för dig som utvecklar dina kunskaps-och färdighetsmål på den blå nivån.

RÖD NIVÅ
När du behärskar den blå nivån går du vidare på röd nivå där tävlingar arrangeras för dig som utvecklar dina kunskaps-och färdighetsmål på röd nivå motsvarande nationella mästerskap.

SVART NIVÅ
På den svarta nivån tävlar du på internationella mästerskap eller motsvarande.

 Färgernas aktuella målprofiler hittar du genom att klicka här.

Uppdaterad: 30 APR 2021 12:00

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info