Hoppa till sidans innehåll

Nyfiken på kappsegling


Har du inte kappseglat/tävlat tidigare men är sugen på att komma igång? Inom denna flik får du tips på hur det kan gå till. 

Regattor i Sverige är indelade i fyra färger, som följer kunskapnivåer hos både seglare och funktionärer. Dessa nivåer är:

GRÖN:
För nybörjare med ingen eller liten erfarenhet av kappsegling. Tävlingen arrangeras med förenklade format och regler. Arrangörsklubben har mölighet att erbjuda coachning på banan under kappsegling. Fokus ligger här på lärande och att ha kul - perfekt för dig som vill påbörja din kappseglingskarriär! Denna typ av tävling sker oftast i din hemmaklubb eller i närområdet, så att du slipper resa så långt (det finns dock inget hinder för dig att delta på en grön tävling var som helst i landet).

BLÅ:
För dig som har kappseglat ett tag, börjar förstå regler och kan behärskar din båt lite bättre. 

RÖD:
För dig som har goda kunskaper om kappsegling och reglerna. Du kan nu hantera din båt på ett bra sätt och känner dig trygg i startfält med fler båtar och där kompetensen bland de tävlande är högre. På denna nivå arrangeras Svenskt Mästerskap och Nordiskt Mästerskap i olika båtklasser. 

SVART:
För att delta på en svart tävling behöver du ha mycket goda kunskaper om kappsegling på röd nivå och du har full förståelse för reglerna. På denna nivå arrangeras Världs- och Europamästerskap eller motsvarande. 

Det enklaste sättet att komma igång med kappsegling är att höra sig för inom din klubb. En tränare eller annan mer erfaren kappseglare kan hjälpa dig med tips på hur kappsegling i klubben går till. Kanske kan du fråga om du får följa med ombord nästa gång det är kvällskappsegling? De flesta kappseglingar/regattor som arrangeras i Sverige finns att hitta i tävlingskalendern Sailarena

Svenska Seglarförbundet erbjuder också en rad utbildningar för sig som seglare, läs mer om det här.

Utvecklingstrappa

Uppdaterad: 13 SEP 2021 20:21

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info