Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm Halmstad Tel. 070-6305848 This is a mailto link

Försäkring av lånade båtar och funktionärer – vad gäller?


När klubbar arrangerar kappsegling är det vanligt att motorbåtar lånas in från andra klubbar och privatpersoner. Det förekommer också att funktionärer lånas/hyrs in från andra klubbar. Om något händer kan det vara oklart hur skadan ska hanteras. Här gör vi en djupdykning i vad som gäller.

Via Riksidrottsförbundet, RF, omfattas SSF:s medlemsklubbar av RF:s grundförsäkring. I denna försäkring, som bekostas av RF, finns en olycksfallsförsäkring för ledare och funktionärer. För ideella funktionärer ingår även en ansvarsförsäkring för både sak- och personskada. RF:s grundförsäkring gällande olycksfall gäller däremot inte om funktionären är inlånad, arvoderad eller anställd. Då gäller istället olycksfallsförsäkring som ingår i SSF:s klubbförsäkring. För inlånad funktionär ska denne vara uppsatt på en arrangörslista innan tävlingen startar för att inkluderas i olycksfallsförsäkringar. SSF:s klubbförsäkring ingår i klubbens medlemskap i SSF. Den ger ett bra grundskydd men klubben kan ändå behöva komplettera med ytterligare försäkringar om klubben är lite större eller har särskilt värdefull egendom.

Det som är viktigt att tänka på när man som klubb arrangerar en tävling och lånar eller hyr in båtar är att säkerställa att båten är försäkrad. Innan tävlingen börjar ska klubben vara noga med att skriva ett avtal med båtägaren, oavsett om det är en annan klubb eller en privatperson som äger båten, där det framgår hur eventuella skador ska hanteras och vem som ska stå för självrisk eller andra kostnader. I avtalet ska det även tydliggöras att båten är försäkrad. SSF:s klubbförsäkring kan även gå in och ersätta eventuella uppkomna skador på en båt även om den inlånade båten inte har någon försäkring eller om ägaren till båten inte vill utnyttja sin egen båtförsäkring. SSF:s klubbförsäkring har även ett skydd som kan ersätta kostnader om en inlånad eller inhyrd båt orsakar en skada på en annan båt.
Men detta förutsätter att det finns ett avtal mellan arrangörsklubb och båtägare i förhand.

Om arrangörsklubben lånar in en funktionär, som under tävlingen råkar ha sönder den båt funktionären kör så gör den båtförsäkring klubben bör ha ingen skillnad på om funktionären är medlem eller inte i arrangörsklubben. Klubbens båtförsäkring täcker skadorna.

Tänk på:
1. Upprätta avtal mellan arrangörsklubb och båtägare vid lån/hyra av båt för tävling.
2. Upprätta en funktionärslista med namn och adress på samtliga funktionärer som hjälper till på tävlingen så att samtliga inkluderas i klubbens försäkringar via RF och SSF.

Läs mer om Rikidrottsförbundets grundförsäkring här.
Läs mer om SSF:s klubbförsäkring och andra försäkringar via Svenska Sjö här.

Uppdaterad: 27 FEB 2019 11:41

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info