Hoppa till sidans innehåll

IOM, International One Metre


International One Metre - klassen man seglar året runt

IOM lockar många av Sveriges bästa seglare, däribland också ett antal professionella. Båtarna är i princip likvärdiga pga av konstruktionsregeln för IOM. Det är således nästan helt upp till seglaren vem som vinner med parametrarna segel- och riggtrim, båtbalans, regelkunnande, känsla för vindar och taktik på banan. "Storbåtseglare" kan fortsätta att kappsegla under vintern i hård konkurrens med andra toppseglare.

En IOM-båt är en fullvärdig, högpresterande radiostyrd kappseglingsbåt med avancerade trimmöjligheter och frihet inom den internationella konstruktionsklassregeln att laborera med skrovformer, kölbulbar mm. för den som vill konstruera själv.

Klassen fick ett ordentligt genombrott i Sverige 2007. Över tvåhundra IOM båtar är registrerade i Sverige. Det finns ca 15 000 IOM seglare runt om i hela världen och ca 80 aktiva seglare i Sverige. I dag har vi förutom en mängd internationella konstruktioner en handfull svenska och ca hälften av dessa är projekt från vilka det går att lägga en beställning för tillverkning och leverans.

IOM är vid sidan av DF65 Sveriges mest aktiva klass där man bara i Stockholm genomförde ca 25 kappseglingar med i genomsnitt 15 deltagare under 2016. Dessa seglingar arrangeras av Stockholms Radiosegelsällskap, www.srss.se. I tillägg anordnas träningstillfällen flitigt i Stockholmsområdet. I Stenungsunds Segelsällskap RC sektion har man de senaste åren en mycket aktiv tränings- och kappseglingsverksamhet.

Svenska Mästerskapen 2016 hade 33 st deltagare. Varje år arrangeras svenska 8 st rankingseglingar. Internationella evenemang samlar många deltagare: Nordiskt Mästerskap anordnas årligen. EM och VM anordnas vartannat år växelvis och tävlingarna håller mycket hög klass.

Kappsegling med IOM innebär tajta situationer, hög puls och snabba beslut. Man seglar oftast en kryss-läns bana, på 2 varv, med start och målgång på mitten. Krav ställs på trim, taktik och att se vindskiften och kunna regler. Rätt trimmad är båten enkel att segla och den ger en fin seglingskänsla. Väldigt rolig segling på kort tid och dessutom året runt!

Personliga betraktelser

Så här års kappseglar vi i Vintercupen som består av 6 delregattor. Den 30 december var vi 12 fantaster som deltog i regatta nr 2, alla lika entusiastiska och förvånade att denna typ av segling är minst lika spännande, krävande och givande som storbåtsseglandet”.
– Claes Brunnhage

Kappsegling är ju något som satt sig i blodet sen jag var tonåring. Att få allt att stämma ihop med vind, vågor, båt och besättning är fascinerande. Jag har tidigare provat på en del radiostyrt men bestämde mig för att satsa när jag såg IOM som ger allt som "vanlig" kappsegling, men allt är rimligare att hantera -inte minst kostnaderna! Besättningen är bara jag, och jag står där, laddad, och håller i radion, med goda vänner runtom på stranden. Det är bara så kul! Välkomna till klassen!”
– Odd Lindqvist. 34 Gotland Runt och konstruktör av den första minitolvan (2.4:mR)

 Efter att ha kappseglat kölbåt i många år fick jag chansen att prova IOM-klassen. Jag hade aldrig seglat radiostyrt och I början handlade det mest om att få koll på manövrering av båten. Därefter lånade jag en båt och var med i en regatta med ett femtontal båtar. Det var en fantastisk känsla! Spänning, puls, adrenalinkickar och hjärngymnastik. Jämfört med ”vanlig” segling måste alla beslut tas mycket fortare när det gäller strategi och vägval. Kappseglingsreglerna måste sitta I ryggmärgen, du hinner inte stå och fundera…. Om du gillar kappsegling i jolle eller kölbåt så är det här modellen om du vill intensivträna regler och taktik!
Jag träffar också många som är duktiga båtbyggare med stort intresse för design och funktion. Själv har jag köpt en ”färdig” båt och nu tar det 5 minuter från att jag parkerat bilen på regattaområdet tills dess att båten är i vattnet och klar till första start. Inga långa förberedelser utan 5-6 seglingar på 2 timmar, effektivt så det förslår!
Till sist måste jag ju erkänna att det tog lite tid innan att jag vågade berätta för en del vänner vad jag pysslade med. Det var faktiskt fler än en som undrade om jag blivit tokig, radiostyrda båtar – kan det vara nåt? Jag säger bara: - Prova själv!”
– Claus Lindström

Välkommen att börja segla IOM. För att komma igång och testa att segla IOM är det en bra idé att kontakta t ex Stockholms Radiosegelsällskap eller Stenungsunds Segelsällskap RC sektion.

Båtfakta
International One Metre (IOM) är en konstruktionsregel för radiostyrda segelbåtar utvecklad av Internationella Seglarförbundet, Radio Sailing Division (ISAF-RSD). 

Båtdata:
Masthöjd 170 cm (rig 1)
Skrovlängd max 100 cm
Djupgående max 42 cm
Vikt min 4 kg
Skroven får byggas i trä eller epoxy/glasfiber, fena/bulb byggs vanligen i bly och epoxy/kolfiber, roder i epoxy/kolfiber, mast i trä/aluminium och segel i monofilm mylar. En seglare med en 2-kanals radio för att styra skot och roder, 1-3 riggar för vindstyrkor mellan 1-20 m/s.

Svenska Enmeterförbundet är en avdelning inom Svenska Modellseglarförbundet (SMSF) och är officiell representant i Sverige för IOM, dvs NCA (National Class Assocation).
Läs mer på www.enmeter.se

Uppdaterad: 20 DEC 2016 11:59 Skribent: Emelie Lindström
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info