Entypsegling, som med X-35, är enkel och rättvis. Dessutom anpassas X-35-tävlingarna till det seglarna vill ha. Inte undra på att X-35 växer i popularitet i Sverige.
Korta intensiva tävlingar, tävlingsplatser som är lätta att nå med bil även för åskådare, en infrastruktur med exempelvis restauranger som är tilltalande för familjen som väntar i land, att mellan racen kunna komma i land för en lunchpaus, tävlingen behöver inte nödvändigtvis ta en hel helg i anspråk, det ska även finnas tid för familjen och sedan väntar naturligtvis en bra regattamiddag för samtliga.

Foto: Malcolm Hanes.
Listan på hur seglingen kan bli mer attraktiv kan göras lång. En klass som redan har implementerat de här ingredienserna är X-35. Enkelhet är det viktigaste ledordet, menar Klabbe Nylöf med erfarenhet från bland annat Whitbread, Volvo Ocean Race, Fastnet och Sydney Hobart. Klabbe är initiativtagare till Volkswagen X-35 Cupen, en cup bestående av för närvarande fyra tävlingar:
– Det gäller att hitta ett paket som passar många. Och det känns att vi har lyckats med det inom X-35, säger Klabbe.
För honom är det viktigt att fokusera på entyp. Alla båtar är identiska, regeloptimeringar och ombyggnationer förbjudna. Klassregeln är i stort sett lika strikt som Laserns. Beslag och rigg får inte bytas mot annat än identiska komponenter. Även antalet segel är strikt reglerat:
– Inget meck hela dagarna, man kan i stort sett kliva ner i en standardbåt och fightas om toppositioner redan från början. Enklare och mer rättvis kan segling inte bli.

X-35 blev en stor framgång i Europa. Sedan 2005 har det sålts 250 båtar.
Foto: Nico Martinez
X-35 seglas med en besättning på maximalt 640 kilo. Det betyder i vanliga fall åtta personer:
– Det blir en dynamik som man annars bara får på större båtar, berättar Klabbe. X-35 är en välbalanserad, lätthanterlig och modern kappseglingsbåt med en enkel rigg utan backstag, fock istället för en tung genua samt en spinnaker.
Den är ännu en dansk dynamit efter framgångarna med X-99, X-102 och X-332. Som sina föregångare kännetecknas även X-35 av snygga linjer och snabb acceleration. Överst på danska designerns Niels Jeppesens önskelista stod prestanda, men det är inte nog. Båten väger vid leverans 4 300 kilo. Klassregeln föreskriver dock en minimivikt på 4 490 kilo, vilket i praktiken betyder mer komfort i båten som exempelvis autopilot, värme eller kylskåp. Facit: man får en racer med full cruisingutrustning. Alternativet är att kompensera med rent bly, vilket få har valt.
En person som just har lockats av X-35:ans egenskaper är Lars Sörqvist, ordförande i X-35 förbundet som han en gång startade. Lars har tidigare seglat Express, men har nu som han menar bytt upp sig ett snäpp. I stället för att köpa en racer och en familjebåt behövs bara en enda båt som kombinerar båda och. Lars har med sin båt Wild Thing tagit sig till regattor i Holland och Tyskland och med sig haft familjen som tycker det är roligt att följa med på transportseglingarna.

Klabbe Nylöf, en Sveriges frälsta X-35 seglare.
Foto: Malcolm Hanes
Inuti X-35:an finns förutom navigationsbordet, köket och toaletten, två dubbla öppna akterkabiner, ideala under kappseglingen eller för barn, samt en något större bekvämare hytt i förpiken.
Numera finns cirka 250 båtar byggda. X-35 har ägare i USA, Japan och Australien, men de största fleeterna finns bland annat i Italien, Holland, Norge, Sverige, Danmark och Tyskland. Tävlingarna på kontinenten kan samla uppemot 50 båtar. Klassen har årligen både VM och EM.
De flesta X-35 i Sverige har sin hemmahamn i Stockholmstrakten; enstaka båtar finns även på västkusten, i Vättern och i Öresund. Lars vision är att så småningom få en gemensam brygga i Stockholm, likt den som Expressklassen har i Saltsjöbaden. 2011 seglas återigen Volkswagen X-35 Cup, ideala träningstävlingar inför VM i Århus i Danmark på sommaren, menar förbundet.
De senaste åren verkar trenden gå mot mindre besättningar, shorthanded exempelvis. Men Lars ser inget problem med att få ihop en besättning på åtta:
– När jag en gång via en gastbank sökte en gast, fick jag 30-40 svar. Alla vill segla en sådan modern båt som X-35, berättar Lars. Medlemmar i klassen beskriver han som seglare med lång kappseglingserfarenhet, toppseglare på elitnivå, men även familjeseglare.
– X-35 är modern, stor och kul. Jag är övertygad om att den kommer att växa starkt som entypsklass, säger Lars.
X-35
Design: Niels Jeppesen, 2005
Längd: 10,61 m
Bredd: 3,27 m
Djup: 2,15 m
Vikt: 4 300 kg
Segel: 74 kvm
Pris begagnad: från 1 100 000 kronor
Pris ny (kappseglingsutrustad): 2 000 000 kronor
Försäljning: www.x-yachts.se
Mer info (förbundet): www.x-35.se