RS Fevaförbundet jobbar för en spridning av den coola tvåmansjollen i hela Sverige.
Den är snabb och jätterolig. Så motiverar John Glimåker sitt val av båt. Den 14-åriga vinnaren av Riksrankingen 2010 har ett förflutet i Optimisten och RS Tera bakom sig: – Men jag tyckte att det var tråkigt att segla själv.
John berättar om det coola VM:et med 130 deltagare i Frankrike 2010 och hur lätt det är med Fevan att komma upp i planing. Själv har han säkerligen seglat i minst 15 knop. John delar sin begeistring med tusentals barn världen över, för RS Feva är den snabbast växande tvåmansjollen i världen: omkring 4 200 båtar är byggda och utspridda över 25 länder, men klassen är störst i Storbritannien.
Till Sverige kom RS Feva 2005 och har sedan dess vuxit till ett 120-tal båtar varav 36 deltog på SM 2010.

Även de Danska och Norska Seglarförbunden satsar på tvåmansbåten RS Feva. Det Danska Förbundet har köpt in ett 100-tal jollar som säljs vidare till ett rabatterat pris. I Sverige kan klubbar få stöd via det så kallade Idrottslyftet. Foto: Richard Gibbons / Anemoi
– Vårt främsta budskap är att det är en väldigt rolig och lärorik båt. Man lär sig grunderna i tvåmanssegling och jollen är en utmärkt instegsklass till de mer avancerade båttyperna, berättar Anki Dellnäs, RS Feva Förbundets ordförande.
Fevans besättning brukar vara en juniorbesättning men framför allt i England är det vanligt med två generationer i båten till exempel en förälder som seglar med sitt barn. De yngsta som seglar RS Feva i Sverige är kring åtta år, men har då en äldre seglare med sig. De flesta ligger i åldersspannet 13-17 år.
I Sverige finns en koncentration av Feva-seglare på Västkusten men även i Norrland och i Skåne finns en del aktiva Feva-seglare. I Stockholmsområdet och på Ostkusten har Fevan dock inte lyckats etablera sig än men, enligt Anki Dellnäs, arbetar man inom förbundet för att öka spridningen, bland annat genom att låta de tävlingar som ingår i rankingen vara utspridda i olika delar av landet.
Det händer mycket för RS Feva-seglare i Sverige. En nationell ranking bestående av sex tävlingar belönar inte bara bra placeringar utan även deltagandet.
VM seglas numera varje år. Ett av de hittills tre VM har seglats i Gottskär. Tre besättningar tog sig till Italien 2010 för att segla lag-EM. Det räckte till en 5:e plats.
RS Feva Design: Paul Handley, 2002 Längd: 3,64 m Bredd: 1,42 m Vikt: 63 kg Storsegel: 6,5 kvm Fock: 2,1 kvm Gennaker: 7 kvm Besättningsvikt: 100-130 kg Pris: 55 000 kronor Pris begagnad: 30 000 kronor Försäljning: www.baths.se Mer info på RS Fevaförundets hemsida.
|
|