Hoppa till sidans innehåll

OK-jolle


OK-jollen konstruerades 1957 som en träningsbåt för ungdomar före övergången till den större Finnjollen. OK-jollen blev fort populär men blev dock för svårseglad för lättare juniorer genom den relativt stora segelytan. Dock blev den mycket uppskattad bland lite äldre ungdomar i övre tonåren.

OK-jollens popularitet har varierat genom åren. Efter en kraftig nedgång på 80-talet så har nu klassen verkligen återhämtat sig och samlade på senaste SM 2016 över 50 jollar. De flesta seglare finns på västkusten där bl.a. Onsala och Stenungsund utgör stora fästen. Men OK-flottor finns även i Kalmar, Umeå och i Stockholm. I Danmark, klassens hemland, har den på senare år fullständigt exploderat med över 150 båtar på rankingen.

Vad är det då som lockar att segla en båt som har 60 år på nacken? Många anser att det är enkelheten att slippa jaga gastar och de dyra omkostnaderna det innebär att äga en kölbåt, men att båten samtidigt behåller de goda seglingsegenskaperna och den goa känslan som närheten till vattnet ger. Med dagens kolfibermaster passar OK-jollen för seglare på mellan 70 och 100 kg.

Båtarna byggs idag i både trä och kompositmaterial eller i kombination. Båten är godkänd internationell klass sedan 1959 och tillverkare finns över hela världen, men klassreglerna tillåter även amatörbyggen vilket lockar många att bygga sin egen båt. Med dagens teknik så finns det att beställa färdiga CNC-frästa byggdelar som man lätt sätter ihop. Beslag och däckslayout är fritt på båten och lockar många att hitta egna lösningar.

OK-jollen seglas internationellt i huvudsak som seniorjolle med VM, EM och internationella mästerskap. Svenskar som vunnit VM är bl.a. Göran Andersson, Kent Karlsson, Bo-Staffan Andersson, Per Hägglund, Mats Caap och Thomas Hansson-Mild.

Till de stora nationerna hör Australien, Nya Zeeland, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Polen, Danmark och Sverige. 

Vill du veta mer om OK jollen?
E-post: This is a mailto link
Hemsida: www.okjolle.se
Facebook: https://www.facebook.com/svenska.forbundet/?fref=ts 
Internationella OK-förbundet OKDIA: www.okdia.org  

Kontaktpersoner: 
Södra Sverige Peter Rudblom mail: This is a mailto link
Stockholmsregionen: Jonas Börjesson mail: This is a mailto link  

Fakta om OK-jollen
Längd:                 4,00 m
Bredd:                 1,42 m
Djup:                   0,9 m (med nedfällt centerbord)
Segelyta:            8,95 m2
Vikt skrov:           min. 72 kg
Konstruktör:       Knud Olsen

Uppdaterad: 27 JAN 2017 12:25

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info