Hoppa till sidans innehåll

Laser


enkelhet och prestanda

Världens största jolleklass ökar sin popularitet fast det nästan är 40 år sedan den kom ut på marknaden.

Spänningen är outhärdlig. Det är finalrace på världscuptävlingen i Miami. Av de tio båtarna i finalen kommer tre från Sverige. Johan Wigforss framfart på banan orsakade många minuters andningsuppehåll hos publiken; han vann racet och kom sammanlagt fyra.

Sverige har faktiskt ett väldigt starkt Laserteam. I SWE Sailing Team finns hela nio Laser Standard-seglare och fyra Radial-seglare, ett team som utmärker sig genom sin starka sammanhållning.


Rasmus Myrgren tog OS-brons i Laser 2012. Foto: Onedition

Ange alt-text här.
Populär sedan 40 år: Det finns inga tecken på att Laser tappar seglare. Foto: SSF

Men Lasern är inte bara en jolle för våra elitseglare. Förutom att den är en populär båt för exempelvis sommarstugan, så finns det även flera Masterfleeter i landet. Laser Radial och Laser 4.7 har samma skrov men en kortare rigg samt mindre segelyta och lämpar sig därför bättre för seglare som vägar mindre – juniorer och tjejer.

En av våra frälsta Laserseglare är Jesper Stålheim, med i SWE Sailing Team och aktiv i Laserförbundets styrelse. Val av båt var för honom en självklarhet. Framför allt lockade den strikta one-designen: 
– Laser är den perfekta klassen: alla har samma material och ingen kan skylla på båten. Det är alltid seglaren som avgör, säger han. 
– Det är också alltid jämnt på banorna, vilket är roligt. 
Med en segelarea på 7 kvm och liten egenvikt kräver Laser en hel del fysisk styrka, koordination och balans. Seglaren måste hela tiden skickligt parera med sin kroppsvikt som helst inte ska ligga på mindre än 80 kilo.

Ange alt-text här.
Lasern är en jolle som kräver en god fysik och balans. Foto: Elke Cronenberg

Antalet båtar fram till årsskiftet har beräknats till nästan 200 000 världen över, varav uppskattningsvis 4 500 finns i Sverige. 
Idén till Lasern fick två kanadensare, Bruce Kirby och Ian Bruce, när de tillfrågades att ta fram en badbåt till en campingserie. Ett av huvudkriterierna var att den enkelt skulle kunna lyftas upp och transporteras på ett biltak. 
Planen blev liggande tills en tidskrift utlyste en regatta för båtar som kostade under 1 000 dollar. Bruce Kirbys konstruktion vann sin klass. Tills den blev omdöpt till Laser ett år senare på båtmässan i New York hette prototypen ”Weekender”. I seglet fanns bokstäverna TGIF som står för det fortfarande kända uttrycket ”Thank God It’s Friday”.

Ange alt-text här.
I Sverige finns uppskattningsvis 4 500 Laser. Foto: Stefan Rahm

Första VM:et seglades 1974 på Bermuda och samlade deltagare från så många som 24 nationer. OS-premiär för Laser var i Atlanta 1996. Tolv år senare – på OS i Kina – blev Laser Radial OS-klass för damer. 
I Laserförbundet engagerar sig Jesper för en ökning av Laser Radial och Laser 4.7, juniorklasser som har stor spridning utomlands: 
– Med dessa instegsmodeller får juniorerna tidigare möjlighet att komma in i Lasersegling, hävdar Jesper. 
Efterfrågan på Laser är stor i Sverige just nu, det är alltså inte helt lätt att hitta en lämplig begagnad båt. Å andra sidan tappar en Laser väldigt lite i värde under åren. Elitseglaren Jesper kom med sin sex år gamla båt, som han de senaste åren seglade i stort sätt varje dag med, på en sjunde plats på en världscuptävling i vintras. Skrovet håller formen; bara aluminiumriggen måste bytas ut, åtminstone när man seglar på denna nivå.

Laser 
Design: Bruce Kirby, 1969 
Längd: 4,23 m 
Bredd: 1.37 m 
Vikt: 59 kg 
Segel: 7,06 kvm 
Rekommenderad besättningsvikt: 73-86 kg 
Pris ny: 60 000 kronor 
Pris begagnad: från 10 000 kronor 
Pris segel: 5 900 kronor 
Försäljning: www.jollesport.se
Mer info: www.lasersweden.se

Ange alt-text här.

Flera Laserjollar
Laser Radial
Laser 4.7


Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:56 Skribent: Elke Cronenberg

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info