Hoppa till sidans innehåll

J/24


En av de största kölbåtsklasserna i världen.

J/24 med närmare 6 000 båtar i nästan 40 länder är en av världens absolut största kappseglingsklasser i entyp.

Det internationella J24-Förbundet räknar med så många som 50 000 personer som för närvarande seglar J/24. Båten byggs i dag i USA, Argentina, Italien och Australien. Även Marianne Schoke, ordförande i svenska J/24-Förbundet, ser den stora tjusningen med klassen i den breda internationella spridningen och den tuffa konkurrensen. Hon är just hemkommen från Regatta Copa Mexico i Puerto Vallarta, ett event i Mexiko, där J/24 är en av de utvalda klasserna. Ännu en gång kan hon rapportera om ett toppenevent. Hennes deltagande är möjligt tack vare att arrangörerna för större internationella tävlingar måste ställa ett visst antal båtar till förfogande för uthyrning, ett välfungerande koncept - om än inte gratis för seglaren.

Ange alt-text här.
J/24:an seglas med en besättning på 4-6 personer, men dessa får inte överskrida den maximala besättningsvikten på 400 kilo. Foto: Roberto Vuilleumier

För de flesta som känner till J-båtar är Rod Johnstone ett begrepp. Det var på mitten av 70-talet då han experimenterade med båtbygge i sitt garage i Connecticut. Målet var att ta fram en snabbare båt än de som då fanns på marknaden. Ragtime hette hans J/24-prototyp som kännetecknades av stora segelytor, liten vikt och - för att uppnå mer stabilitet - en större bredd på skrovet. J/24-klassen började med kappseglingar i Key West i Florida och blev genast mycket populär. Båten spred sig snabbt inom USA, Sydamerika och till Europa. I Sverige finns i dag ett 70-tal J/24, varav man ser 20 på kappseglingsbanan. I Tyskland har klassen ökat explosionsartat och är nu en av de största kölbåtsklasserna på Kieler Woche.

Ange alt-text här.
Malmö i VM-feber i augusti 2010. Foto: Roberto Vuilleumier

Det finns många förklaringar till J/24:ans framgång. Skroven från sena 70-talet är fortfarande lika konkurrenskraftiga som nyare båtar. Det är just de stora segelytorna med en stor genua och spinnaker som gör seglingen och trimmet till en utmaning, säger Marianne.
Den mest aktiva J/24-fleeten finns i södra delen av Sverige. Sammanhållningen i klassen är en viktig hörnpelare: 
– Vi har många mixade besättningar som bidrar till den goda stämningen. Fram för allt är vi konsekventa med att dela med oss av trim och båthantering. Ansluter man sig till vår fleet, behöver inte hjulet uppfinnas på nytt, berättar Marianne.

J/24 
Design: Rod Johnstone, 1975 
Längd: 7,32 m 
Bredd: 2,72 m 
Vikt (min.): 1 345 kg 
Segel: 73,4 kvm 
Besättningsvikt (maxvikt): 400 kilo 
Pris ny (exkl. trailer): från 336 000 kr
Pris begagnad: från 50 000 kr 
Pris segel: från 40 000 kr
Försäljning: www.jboats.it

Ange alt-text här.
Uppdaterad: 06 AUG 2015 10:53 Skribent: Elke Cronenberg

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info