Hoppa till sidans innehåll

IF


IF-båten - En 50-årig klassiker med ett starkt förbund

Om man väljer en IF-båt, får man mycket båt för pengarna. Dessutom har båten med sina cirka 450 medlemmar Sveriges största kölbåtsklassförbund.

Båten ställer höga krav på sin besättning om den vill bli SM-mästare. Men tröskeln för att komma in i klassen är låg. Man kommer snabbt in i seglingen och både båten och seglen är förhållandevis billiga.

Det finns väldigt mycket kompetens i förbundet och en öppen attityd att dela med sig. Även det sociala står högst upp på klassens prioriteringslista.

Konstruktören av IF-båten var Tord Sundén. Under åren fram till 1984 har 3500 IF-båtar byggts på Marieholms bruk i Småland, varav cirka 2100 har sålts i Sverige. Dessutom har det byggts ett 100-tal IF-båtar på licens i Australien. Förutom i de skandinaviska länderna finns i dag klassförbund i Tyskland, Holland och Australien samt eskadrar i Schweiz, England och USA.

IF-båten är känd som robust, slutstyv, och som bär sina segel i alla vindar. Den är en kär skärgårdsbåt och långfärdsbåt för seglare med lite tunnare plånböcker. Det finns de som seglat till Island, Shetlandöarna, över Atlanten och Stilla Oceanen.

IF-klassen är uppdelad i fyra regioner eller ”klubbar”, som de även brukar kallas – Bottenhavets, Ostkustens, Västkustens och Sydsvenska. Nästan hälften av alla medlemmar finns i Stockholmsområdet.

IF-båten är en populär båt på SRS-tävlingar, men förbunden i de skandinaviska länderna jobbar hårt med att bevara båten som entypsklass. De viktigaste tävlingarna är de nationella mästerskapen i Sverige, Danmark och Norge.

Sedan 1971 har IF-båten seglat om SM-tecknet i en oavbruten följd.  SM 1977 i Sundsvall nådde en topp på 68 startande båtar. Under senaste decenniet har genomsnittet på SM legat på drygt  20 båtar.
 
På Ostkusten seglas en rankingserie bestående av olika deltävlingar som exempelvis Lidingö Runt och DM. På Västkusten seglas också en cup. Tjörn Runt är en del av cupen, en tävling som ibland samlar flest IF-båtar under hela året.

Om du vill börja segla IF-båt, börja med att läsa om båten och förbundet på vår webbsida www.ifboat.se . Där finns bl.a. pdf-kopior av vår klubbtidning Medvind sedan 1986, i vilka du kan hitta många tips och trix om båten. Vänd dig även gärna till kontaktpersonen i den lokala IF-båtklubben. Det underlättar om du blir medlem. Anmäl ditt intresse på vår webbsida, http://ifboat.se/medlem/bli-medlem.

/Marek Janiec, ordförande

 

Foto: Mogens Carrebye 

IF Båtfakta

Design: Tord Sundén, 1967
Längd: 7,87 m
Bredd: 2,20 m
Djupgående: 1,21 m
Vikt: 2,15 ton
Storsegel: 16 kvm
Genua 140 %: 15 kvm
Kryssfock 110 %: 12,5 kvm
Spinnaker: 36 kvm
Masthöjd över vl: cirka 11 m inkl. windex
Pris begagnad: 20 - 70 000 SEK
Pris ny inkl krysställ: cirka 27 000 EUR exkl. moms (år 2016)
Mer info på IF-förbundets hemsida. 

Uppdaterad: 29 NOV 2017 10:41

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info