Hoppa till sidans innehåll

Havskappsegling


- För dig som vill segla på havet

Havskappseglarförbundet arbetar för kappsegling med båtar på havet. Vi är speciellt engagerade i en mätregel som heter ORCi. Den här mätregeln är en mer avancerad och rättvis mätregel än typ SRS. Den har ett stort internationellt fotfäste och man kan segla internationella mästerskap. Vitsen med mätregeln är som SRS att man skall kunna tävla med olika typer av båtar mot varandra. Det som gör mätetalet mer sofistikerat är att det förändras beroende på typ vindstyrka. En båt som går bra i lättvind får ett högre handikapptal i lättvind än i hårdvind. På så sätt skall det bli mera rättvist. Båtar med olka egenskaper såsom en lättvindsbåt och en hårdvindsbåt skall kunna tävla mot varanda isåväl  lätt som hård vind.

Orci regeln är populär både i norra Europa och i medelhavsländerna. Då många av de som seglar är amatörer och inte alltid har möjlighet att transportera sina båtar alltför långa sträckor så brukar EM och VM varvas mellan medelhavet och östersjön. Detta gör att vi svenskar sågott som alltid har ett stort mästerskap att se framemot.

I Sverige seglas ett SM varje år. Vi försöker variera platsen för att reseavstånden inte skall bli allt för stora. De flesta ORCi båtarna finns i Stockholms området och Malmö området.

När vi inte kan segla på vinterhalvåret för söker vi berika våra medlemmar med kunskap inom olika områden. I Stockholm,Göteborg och Malmö arrangerar vi träffar och föreläsningar om havskappsegling.

Www.shf.nu är adressen till havskapseglarförbundet
Www.orc.org är adressen till den internationella mätregelns hemsida

Uppdaterad: 07 DEC 2016 13:00 Skribent: Emelie Lindström
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info