Hoppa till sidans innehåll

Finnjolle


Slitvargen – vårt svenska OS-bidrag

Bra trimmöjligheter, stort viktspann, OS-klass – argumenten för att välja Finnjolle är många.

Lyssnar man när Torsten Jarnstam talar sig varm om Finnjollen så vill man helst beställa en jolle till sig själv samma dag. Det märks att hans beundran för den olympiska enmansjollen inte är något tomt marknadsföringsprat, utan Torsten har själv seglat båten sedan början av 60-talet och sett hela dess utveckling.

Än idag, 64 år gammal, seglar han nästan dagligen. Med en sådan passion är det naturligt att han idag håller i ordförandeklubban för Finnjolleförbundet. Torsten är uppväxt i Uppsala, Finnjollens barnkammare. Både han och ett 15-tal andra ungdomar seglade Pigg-jolle på den tiden.

I Uppsala höll även kanotkonstruktören Rickard Sarby till som ritade en jolle som skulle konkurrera i en uttagningstävling för en ny enmansjolle till OS i Helsingfors 1952. Hans bidrag kallade han Fint och vann bland de sju bidragen. Den döptes därefter om till Finnjolle.

Uppsala blev snabbt en Finnjollemetropol och även Torsten, som då var tonåring, började snegla mer och mer på de stora killarnas Finnjollar. Sarby bakade ett Finnjolleskrov till Torsten och snickrade ihop en trämast, bom samt roder. Detta var 1961 och sedan dess är Torsten säkerligen en av Sveriges mest hängivna Finnjolleseglare.

För de flesta av grabbarna i Uppsala Kanotförening blev Finnjollen båtvalet. För 15-åriga Torsten med sina 48 kilo var klivet in i Finnjollen ett stort steg: 
– Det handlade mest om överlevnad, skrattar Torsten. Mycket riktigt, Finnjollen är inget för lättviktare och nybörjare. Idealvikt, brukar man säga, ligger mellan 85 och 105 kilo.

Finnjolleklassen har fött otaliga superstjärnor. Bland dem OS-medaljörerna Russell Coutts från Nya Zeeland och John Bertrand från Australien, två av de tre som hittills har lyckats erövra Americas Cup-bucklan från USA. Sverige har historiskt sett varit mycket framgångsrik internationellt. På de 54 VM hittills har vi skördat 18 medaljer. Och otroliga sju av dessa, varav tre guld, tog Fredrik Lööf, en av Sveriges mest framgångsrika seglare. Fredrik tog även OS-brons i Finnjolle 2000.

Idag är det landslagsseglaren Daniel Birgmark som ligger i världstoppen i Finnjolle. På förra OS missade han knappt bronset. Att Daniel överhuvudtaget började segla Finnjolle var nästan en slump. Planen var att kvala in till OS i Laser 2004, men han missade den enda platsen. Daniel såg en chans att istället testa Finnjollen. Han gillade båten direkt, trots att han egentligen var lättare än sina konkurrenter, och lyckades kvala in.

”Det är den enda klassen jag kan segla 
i utan att behöva svälta.” SWE Sailing 
Teams Björn Allansson om sitt båtval.

Finnjollen har en annan karaktär än Laser men Daniel kunde ändå direkt överföra sina kunskaper. 
– Det kändes inte helt hopplöst att lära sig att få upp farten, berättar han med ironisk underton. Finnjollen är dock mer komplex än Lasern. Man måste jobba mer tekniskt både på kryss och undanvind och parera med sin kroppsvikt fram och tillbaka i båten. Finnjollen är mycket känslig på rodret, även det är alltså en möjlighet att trimma båten. 
– Man ska segla Finnjolle för att den på ett välbalanserat sätt ger jolleseglingens värden som taktik, teknik, fysik och trim, menar Daniel.

Materialvalet är okomplicerat. Det är lätt att skaffa likvärdig utrustning som de bästa seglarna använder i klassen. Kolfibermasten har avlöst aluminiummasten på 70-talet. Laminatsegel dominerar, men vissa har börjat testa dacronsegel igen, i alla fall för lätt och mellanvind.

Svenska Finnjolleförbundet pratar om ett 100-tal båtar i Sverige och största fleeten för tillfället, 31 båtar, finns i Karlstad. 

Till de viktigaste tävlingarna hör Finn Gold Cup, som är Finnjollens VM, samt EM. Båda seglas varje år. Har man lyckas ta en topp tio-placering på VM, så får man automatiskt en plats året därpå. Annars har Sverige idag två reguljära platser till EM och VM. Kvalseglingen sker på två tävlingar under Sverigecupen.

Men Finnjollen har även en stark Masterfleet. På Finn World Masters i Kroatien i år deltog 167 båtar, bland dem även Torsten som trots att han seglat Finnjolle i 50 år inte är i närheten av att tröttna på jollen: 
– Tvärtom, med Finnjollen lär man sig nytt varje gång. Så länge jag kan gå eller köra rollatorn fram till bryggan kommer jag att segla henne.

FAKTA Finnjolle 
Design: Rickard Sarby, 1949 
Längd: 4,5 m 
Bredd: 1,5 m 
Vikt: 116 kg 
Segel: 10 kvm 
Rekommenderad besättningsvikt: 85-105 kg
Pris ny: från 190 000 kronor 
Pris begagnad (kappseglingsskick): från 50 000 kronor 
Pris segel: från 12 000 kronor 
Försäljning: www.devotisailing.com, www.patafinn.hu, www.wilke.ch, www.hitechsailing.com
Segel (exempel): North Sails, Victory Sails, Doyle Raudaschl, WB Sails 
Mast: HIT Masts, Wilke, Pata, C-Tech 
Mer info: www.finnjolle.se

 

                                         

Svenska VM-medaljer 

1952, Helsingfors, Finland Rickard Sarby, brons 
1962, Tønsberg, Norge Arne Åkerson, guld 
Boris Jacobsson, silver 
1963, Medemblik, Holland Boris Jacobsson, silver 
1964, Torquay, UK, Håkan Kellner, silver 
1969, Hamilton, Bermuda, Thomas Lundquist, guld 
1972, Anzio, Italien, Lennart Gustafsson, brons 
1973, Brest, Frankrike, Magnus Olin, silver 
1974, Long Beach, USA, Guy Liljegren, silver 
Kent Carlsson, brons 
1975, Malmö, Magnus Olin, guld 
1985, Marstrand, Ingvar Bengtsson, brons 
1993, Bangor, Storbritannien, Fredrik Lööf, silver 
1994, Parnu, Estland, Fredrik Lööf, guld 
1995, Melbourne, Australien, Fredrik Lööf silver 
1996, La Rochelle, Frankrike, Fredrik Lööf, brons 
1997, Gdansk, Polen, Fredrik Lööf, guld 
1998, Aten, Grekland, Fredrik Lööf, silver 
1999, Melbourne, Australien, Fredrik Lööf, guld

Svenska OS-medaljer 
1952, Helsingfors, Rickard Sarby, brons 
2000, Sydney, Fredrik Lööf, brons

Uppdaterad: 07 DEC 2016 12:05 Skribent: Elke Cronenberg

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info