Hoppa till sidans innehåll

E-jolle


Utmärkt grund för all segling

E-jollen är en av Sveriges största jolleklasser. Ett faktum som speglar sig även i internationella framgångar: Sverige har tagit flest VM-medaljer av alla nationer. 
Trots att den har tagits ur OS-programmet lämpar den sig utomordentligt för att förbereda sig för just OS.

April, 6 grader i luften, högst 7 grader i vattnet, det blåser 11 m/s med kraftiga byar. Ett 100-tal E-jollar forsar fram i de skvalpiga vågorna i Hakefjorden söder om Stenungsund.

Seglare från alla nordiska länder deltar årligen på den populära regattan SSECS (Spring Sailing Europe Class Sweden). 
En av deltagarna är Hanna Klinga, en av Sveriges duktigaste E-jolletjejer. Hanna, som seglar för Bråvikens SS, vann SM 2009 i E-jolle och kom 6:a på VM i Brest. E-jollen är en jättebra grund till all segling, menar Hanna: 
– Den är väldigt teknisk med många olika trimmöjligheter – mastlut, centerbord- och segeltrim – som gör att man lär sig hela spektrat till all segling.

E-jollen är mer känslig än Lasern och även materialet spelar en större roll. Och eftersom man kan anpassa materialet kan flera segla E-jollen än exempelvis Lasern. Kolfibermasten anpassas till varje seglares fysik – längd, vikt och styrka. Lättare seglare använder en mjuk mast, medan tyngre seglare behöver en styvare mast. 

Det gör att jollen lämpar sig för ett extra brett spann av seglare. Den rekommenderas för seglare på 55-80 kilo. Tjejer som seglar på elitnivå brukar i genomsnitt väga 60-70 kilo, medan killar ligger kring 65-75 kilo.

E-jollen har en kolfiberrigg och en aluminiumbom. Det är fortfarande tillåtet att segla med den ursprungliga kolfiberbommen exempelvis i svenska elitserien, men inte på mästerskapen. E-jollen är också väldigt enkel att transportera. Med sina 45 kilo skrovvikt och 3,4 meters längd får den plats på biltaket.

E-jollen är egentligen en gammal dam med rötter i australiensaren Hal Wagstaffs gamla Moth-konstruktion från 30-talet. Det Franska Seglarförbundet förstod vilken potential jollen hade och utlyste en konstruktionstävling 1963 med syftet att ta fram en standardiserad form. Belgiern Alois Rolands ritning på en modifierad Moth vann över sina konkurrenter. Den nya typen döptes till Europe. Den erkändes som entyp och konstruktören Roland drog också igång produktionen via företaget West system. Under den tiden spred sig jollen främst i Belgien och Frankrike. Med tilltagande popularitet fick E-jollen internationell status av ISAF på 70-talet.

E-jollen gjorde sin OS-debut för damer 1992 och behöll den fram till 2004 då den avlöstes av Laser Radial. Att E-jollen togs ur OS-programmet har resulterat i att seglarna inte stannar lika länge i klassen. Hanna Klinga hör med sina 20 år till den äldre skaran frälsta.

Sverige har inte lyckats ta någon OS-medalj på de fyra spelen som E-jollen varit med på. Däremot så leder Sverige medaljligan på VM sammanlagt fram tills i dag, sedan premiären 1966 i Frankrike med otroliga 15 guld, 12 silver och 16 bronsmedaljer. Senast var det Anders Carlsson som tog ett brons på VM i Brest 2009; dessförinnan knep Josefin Olsson ett guld och Charlie Ekberg ett brons i Portugal.

Till de viktigaste tävlingarna för svenska seglare räknas VM, EM, NoM, elitserien, JNoM och JSM. E-jollen har klassförbund i ett 20-tal länder med största spridningen i Norge, Danmark, Sverige, Frankrike, Spanien och Tyskland. Hanna Klinga kapsejsade ett par gånger den här dagen i de tuffa väderförhållandena på SSECS-regattan. Trots dessa missöden var det återigen en kanonupplevelse enligt henne själv.

FAKTA E-jolle 
Design: Alois Roland, 1963 
Längd: 3,35 m 
Bredd: 1,38 m 
Vikt: 60 kg 
Segelyta: 7 kvm 
Djup: 0,15/1 m 
Ideal besättningsvikt: 50-75 kg 
Pris ny: från 69 000 kr 
Pris begagnad: från 25 000 kr 
Pris segel: från 8 000 kr 
Försäljning:
 www.finessa.se
www.winneroptimist.dk
Mer info på klassförbundets hemsida  

 

Uppdaterad: 21 JUN 2017 10:55 Skribent: Elke Cronenberg

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info