Hoppa till sidans innehåll

505


Foto: Richard Winald Rodhe
Five-0-Five
Jollesegling ger en fantastisk möjlighet att utvecklas som seglare och Five-0-Five (505), eller Five som den ofta kallas, är ett av de bästa och roligaste alternativen för vuxna seglare. Fiven är tämligen lätt att segla, den svarar tydligt om man gör rätt – farten och känslan är fantastisk. Den planar på kryssen redan vid ca 5 m/s och når farter på över 20 knop på undanvind, men det krävs bra samarbete och goda trimkunskaper för att få ut det där lilla extra. Fiven kan genom sin skrovform seglas framgångsrikt av olika tunga besättningar. Den tas lätt med på en trailer varför det är förhållandevis billigt att åka på större seglingar, även internationellt, och det finns många sådana! Dessa ger verkligen möjligheter att utvecklas seglingstaktiskt. Segelpriserna är måttliga och båtarna håller och har bra andrahandsvärde. Att segla tvåmansjolle är mer än dubbelt så kul som enmanssegling och det är lättare att hitta besättning än till stora kölbåtar. Fiven seglas av engagerade och vänliga seglare som gärna bjuder på sitt kunnande.

Fiven har alltid legat i framkant av utvecklingen, ända sedan första båten 1954. Skrovet är oförändrat, men rigg och segel har förfinats. Fiven har ett effektivt krysställ, på 17 m2 och en stor spinnaker (26 m2). Två spinnakerbommar gör att det går lika snabbt att gippa som att slå. Båtarna byggs helt eller delvis i kolfiber sedan 20 år. Båtar från mitten av 90-talet kan fortfarande konkurrera på högsta nivå.

505-klassen samlar seglare i alla åldrar (16-75 år!) i hela världen! Alla mästerskap är ”öppna” och på EM i Varberg 2015 deltog 94 båtar från 11 nationer. På VM 2016 i Weymouth startade 140 båtar från 14 länder i fem världsdelar. EM seglas endast de år som VM seglas utanför Europa. En del har seglat Five-0-Five i över fyrtio år, andra har nyss börjat. Klassen lockar allt från entusiaster som älskar känslan i båten till ett antal världs- och OS-mästare från olika klasser som söker hög konkurrensnivå. Det är tätt och jämnt oavsett var i fältet man seglar på mästerskapen.

USA, Storbritannien, Tyskland, Australien och Danmark har de starkaste toppbesättningarna. 2016 vanns VM av Mike Martin/Adam Lowry från USA Regerande Europamästare (2015) är tyska mixbesättningen Mieke Schoemäker/Holger Jess.

Fiveklassen i Sverige växer, liksom i många länder. Från 2014 seglar 505 åter officiellt SM. De senaste åren har vi varit ca 20 båtar på SM. SWE 505 CUP genomförs årligen med tre seglingar spridda i Sverige, dessutom lokala seglingar. Det finns ca 30 kappseglande besättningar och klassens starkaste fästen är Stockholm, Skåne och Göteborg. Vi är över 15 båtar i Björlanda Kile utanför Göteborg, ca 5 båtar i Stockholm och lika många i Skåne (Helsingborg). Dessutom finns 505 på en del andra orter runt om i Sverige. Förbundet är aktivt och har kontakt med ca 100 Fiveägare, varav många endast har sin båt för ren nöjessegling. Och det är ingen tvekan – att segla 505 är ett rent nöje – prova gärna själv!

E-post: This is a mailto link                            
Hemsida: www.int505.se
Facebook: https://www.facebook.com/int505sweden?ref=hl

Kontaktpersoner: 
Väst: Lars Bjerke mail: This is a mailto link
Ost: Galen Mack mail: This is a mailto link och 
Syd: Lars Hultgren  mail: This is a mailto link  

Vill man ha råd om båtköp kan man också höra av sig till Per-Eric Thörnström: This is a mailto link


Tvåmansjolle med en person i trapets

Längd:       5,05 m
Bredd:       1,88 m
Djup:     ca 1,60 m (med nedfällt centerbord)
Storsegel: 12,3 m2
Fock:         4,9 m2
Spinnaker: 26 m2 (maximalt)
Min. vikt: 127,4 kg (fullt seglingsklar)
Maxfart:    över 20 knop
Konstruktör: John Westell, 1954
Antal båtar: 9 170, passerades våren 2016
Varje år byggs ca. 20 - 40 nya båtar
Antal svenska kappseglande båtar: ca 30

Uppdaterad: 05 DEC 2016 10:01

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info