Trots konkurrens från skiffklasserna fortsätter 470 att övertyga ungdomarna. Sverige har inte bara starka elitseglare i OS-klassen utan kan dessutom konstatera en uppåtgående trend när det gäller antalet besättningar.
Alla minns Therese Torgerssons och Vendela Santéns OS-brons från Aten. Men den svenska succén efter tjejernas ”pensionering” från elitseglingen fortsätter: för närvarande har vi i damklassen ett absoluta toppteam: Lisa Ericson/Astrid Gabrielsson. Teamet representerar inte bara Sverige väl, de tjänar också som förebilder för den kommande generationen. Det menar Christer Levihn som kring 2004 tog initiativet till en nystart av svenska 470-förbundet.
Trots att tvåmansjollen har varit OS-klass sedan 1976 – en ren damklass sedan 1988, så har det under lång tid bara funnits enstaka seglare i Sverige. Under de senaste åren har förbundet lyckats värva uppemot 15 besättningar, varav ungefär 30 procent tjejer. I Sverige är 470:ans största tävlingar, SM samt GKSS:s och KSSS:s olympiska regattor.
Det är nästan 50 år sedan fransmannen André Cornu med konstruktionen av 470 för alltid har förevigade sitt namn i historieböckerna. Båten hörde till de första överhuvudtaget som kunde plana på kryssen. Konstruktionen har därmed definierat den moderna jollen. Layouten har anpassats till moderna utföranden genom åren, men i princip seglas den i sin originalversion.
Den har sålts i över 20 000 exemplar i 20 länder världen över. Dess plats i OS-programmet är säkrad åtminstone till OS 2016 i Rio.
Parallellt med Sveriges internationella framgångar i 470 är den nya generationen inte långt bort. Nicklas Dackhammar är ett av våra stora framtidshopp i 470. Tillsammans med Fredrik Bergström tog han hem guld på Junior VM i 470 i Holland i juli.
Det var på Lerums seglargymnasium som Nicklas fick upp ögonen för 470. Tvåmansbåt skulle det bli för att det är roligare än att segla själv. Att komma från en enmansjolle, i hans fall Optimist och E-jolle, och sedan behöva samsas två ombord var ett stort steg. Men teamet har emellertid hittat den rätta kommunikationen.
Nicklas och Fredrik kände i början en viss hatkärlek till spinnakern, som de upplevde som knepig:
– Man kan komma först eller sist efter bara en läns. Det finns många finesser med spinnakern, även för rorsmannen. Spinnakern är inte bara ett nytt segel, utan att segla med spinnaker är en helt annan typ av segling – en stor utmaning för oss, berättar Nicklas.
Han själv lockades inte av de balla skiffklasserna. Vill man främst ha fart, är kanske 49er och vindsurfing ett bättre val, menar han.
– Men är man ute efter traditionell segling är 470 en väldigt bra båt.
Nicklas vill peppa fler att satsa på 470 och hans argument är många. För honom är det exempelvis en av båtarna som det är mest känsla i.
– Det är en båt som man kan börja sin långa seglarkarriär med. Många har blivit professionella seglare efter 470. De flesta som seglar 470 tycker dessutom att den är sjukt rolig.
470 Design: André Cornu, 1963 Längd: 4,7 m Bredd: 1,7 m Vikt: 120 kilo Storsegel: 9,12 kvm Fock: 3,58 kvm Spinnaker: 13 kvm Besättningsvikt: 110-145 kilo Pris (inkl. segel): från 170 000 kronor Pris begagnad: från 70 000 kronor Försäljning: Nautivela med flera Mer info: www.420sweden.se
|
|
|