Hoppa till sidans innehåll

Om kappsegling


Här hittar du det som rör kappsegling för kappseglaren. 

Ett sätt att beskriva kappsegling är att dela in kappseglingen hur man kappseglar och vilken form av redskap man använder:

FORMEN
Fleetracing - hela eller delar av fältet seglar på en bana som tar ca 15 min - 2 tim (ex de flesta OS-klasserna, de flesta av våra SM avgörs på bana). De kortare varianten brukar kallas sprint om den avgörs i tillhandahållna båtar.

Matchracing - endast två båtar på banan som gör upp om segern. (ex Americas Cup, Match Cup Sweden, Lysekil Women's Match)

Havskappsegling - distanskappsegling på öppet vatten (ex Volvo Ocean Race, Gotland Runt). Speciella säkerhetsregler för deltagarna krävs ofta beroende på vilken kategori tävlingen har. Vill du veta mer om de olika säkerhetskategorierna, klicka här. Vill du gå utbildning och få ett World Sailing Offshore Personal Safety Certifikat, klicka här. 

REDSKAPET
De båtar man kappseglar med kan delas in i fyra huvudkategorier:

Entypssegling - vid entypsseglingseglar man båtar som styrs av relativt strikta regler men som kan ha olika tillverkare och tillåter viss utveckling av redskapet. Exempel på detta är optimistjolle.

Strikt entypssegling - I detta fallet seglar alla med likadant redskap. Laserklassen är ett exempel på denna form av båt. I stort sett alla matchracingtävlingar avgörs i dessa redskap. Även flera seglingar

Mätregel - När man designar en båtklass utifrån en given formel blir båtarna efter ett tag relativt lika varandra då varje given mätregel har en optimal skrovform i kombination med rigg. Exempel på båtklasser är ORC I och IRC.

Empirisk kappsegling - en form av handikappsegling där verktyget fått ett tal som multipliceras med seglad tid. På så sätt kan man få fram en resultatlista trots att man seglar i olika båttyper. I Sverige samlas alla båtar inom SRS, Svenskt Respit System. Läs mer om SRS här.

Uppdaterad: 01 NOV 2017 09:13

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info