Hoppa till sidans innehåll
Foto: henrik trygg

2 guld för Sverige i VM för Double Handed

06 JUL 2022 17:00
Rutinerade havskappseglarna Martin Strömberg och Anders Dahlsjö blev de första världsmästarna i ORC Double Handed World Championship, som ingick som en del av årets upplaga av Gotland Runt.
  • Uppdaterad: 06 JUL 2022 16:27

Strax därefter kunde ytterlige svenska framgångar skördas av Team Pro4U där Patrik Forsgren och Joakim Hoppe utgjorde besättningen. 

Doublehanded, eller havskappsegling med tvåmansbesättning växer starkt. I årets Gotland Runt startade 77 båtar i Stockholm med mål Sandhamn, via Hoburgen på Gotlands sydspets. Nu kan de första världsmästarna krönas. Och de är svenska.

- Det krävs mycket att segla doublehanded, både Anders och jag har haft fullt upp, vi är både fram och bak, säger Martin Strandberg som är van att segla betydligt större båtar på haven. Han har seglat tre Volvo Ocean Race och vunnit ett av dem, 2011-12.

Han seglar tillsammans med Anders Dahlsjö som också har en imponerade meritlista med två Americas Cup och ett Volvo Ocean Race. Zeus som är båten Anders och Martin seglar är 30 fot och kan väl karaktäriseras som en allroundbåt i en klass där många båtar optimeras för att gå fort på undanvind. Ett lyckat koncept under ett race som just bjudit på många olika typer av förhållanden.

- Vi gjorde ett riktigt bra vägval på Gotlands utsida på väg mot Hoburgen, säger Martin Strömberg. Vi kunde hålla jämn fart med större båtar. Sen hade vi kul i medvind på hemvägen.


Patrik Forsgren och Joakim Hoppe vid målgång. Foto: Henrik Trygg

Team Pro4u tog guldet i klass A. Det var en övertygande seger. Vi såg redan från start vart åt det lutade, Patrik Forsgren och Joakim Hoppe tog kommandot direkt och på den vägen var det genom hela racet.

- Det flöt på bra, summerade Patrik direkt vid ankomsten till Sandhamn. Bra skärgårdssegling, bra kryss.

Mellan Hoburgen och Visby erkände de att de var lite slitna och därför höll igen men från Visby var det full rulle igen.

- Routingen stämde ganska bra, kallfronten gav kanske inte så jättemycket som vi trott, säger Joakim. Men det blev ganska som vi trott. Det funkade.

KSSS YouTube-kanal hittar du fler nyheter från Gotland Runt och VM i ORC Double Handed.
Resultat m.m. finns på Gotland Runts hemsida här.

Skribent: Richard Wästberg

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info