Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Sprintkappsegling får SM och ranking 2021

03 MAJ 2021 08:05
Intresset har vuxit snabbt för den roliga och lättillgängliga tävlingsformen sprintkappsegling med tillhandahållna båtar. Nu tas ytterligare ett steg för att utveckla sprint genom ett SM och en egen rankinglista under 2021.
  • Skapad: 03 MAJ 2021 08:05

Seglingens Mästare, Allsvenskan Segling och Women on Water är sprintkappseglingar som dragit rekordintresse bland seglare runt om i Sverige. På Svenska Seglarförbundets årsmöte i mars 2021 togs beslut att ta nästa steg i utvecklingen av denna form av kappsegling och det blir redan 2021 både ett svenskt mästerskap i september kommer och en rankinglista för att hela Sverige skall engageras i tävlingsformen. En mindre arbetsgrupp har nu bildats för att initialt jobba med frågan men på sikt skall denna grupp bli bredare.

SM i sprint 2021
Svenska Mästerskapen kommer att hållas i öppen klass, damklass och ungdomsklass. KSSS arranerar ett öppet SM den 25–26 september i Saltsjöbaden. Mer information om kval till SM kommer så småningom. 

Nationell ranking med tre nivåer
En testversion av rankinglistan kommer att tas fram och sjösättas under 2021.
- Den kommer att ha tre nivåer som kan ge olika poäng beroende på vilken nivå av tävling det är exempelvis max 300 p för röd nivå, max 200 p för blå nivå och max 100 p grön. I en förlängning har vi ambitionen att kalla dessa grade likt matchracingen och lägga till två internationella nivåer, säger Annika Carlunger, styrelsemedlem och anvarig för arbetet med utvecklingen av sprintkappseglingen.

Vill din klubb vara med och utveckla sprintsegling?
Tanken är att det ska vara lätt att komma i gång med sprintsegling för fler klubbar i Sverige.
- Vi hoppas att vi får flera arrangörer att haka på och göra enkla sprintseglingar och vi kommer att återkomma med mer information om hur man arrangerar dessa tävlingar och blir en del av den nationella rankingen, säger Annika Carlunger. Tycker du att detta låter intressant vill vi att du går in och fyller i ett enkelt intresseformulär senast den 15 maj.

Till formuläret: https://forms.gle/jmtg6HoEPHTcQY6K7.

Båtar för sprintsegling
I sprintsegling ska materialet inte spela någon roll för resultatet och därför genomföras med båtar vars prestanda är så likvärdig som möjligt. Vilken båttyp som används spelar mindre roll men det ska vara en flermansbåt för att lagarbetet ska vara en del av prestationen.

Mer information hittar finns på sprintseglingens facebooksida www.facebook.com/sprintsegling eller kontakta arbetsgruppen på This is a mailto link. Arbetsgruppen består av Annika Carlunger, Peter Pohl, Mattias Rahm, Stefan Rahm och Tomas Skålén.

Skribent: Annika Carlunger

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info