Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Arrangörstips inför tävlingssäsongen 2021

01 JUN 2021 10:17
Äntligen får vi tävla igen och många är sugna på att komma ut på vattnet och mäta sina krafter mot både väder och konkurrenter. Som arrangör finns det en del att tänka på inför, under och efter en tävling. Här kommer några tips.
 • Skapad: 01 JUN 2021 10:17

 1. Arrangera regattan på rätt nivå
  Grön nivå: tävlingar som i första hand riktas till nybörjare inom kappsegling
  Blå nivå: tävlingar som främst riktar sig till seglare med lite erfarenhet av kappsegling. Inkl. distrikts- och klassmästerskap
  Röd nivå: tävlingar som främst riktar sig till erfarna seglare med goda regelkunskaper. Inkl. SM och NoM samt kval till internationella mästerskap
  Svart nivå: tävlingar som främst riktar sig till mycket erfarna seglare. Inkl. VM, EM och världscup i matchracing.

Komplettera sanktionsansökan med funktionärer senast 3 månader innan er regatta ska genomföras. Mer om hur regattor ska genomföras hittar du i Tävlingsreglementet 2021.

 1. Kontrollera tävlandes klubb
  Vissa seglare anmäler sig till en tävling och uppger att de seglar för en klubb som inte är ansluten till SSF. De bör uppmanas av er som arrangör att lösa medlemskap i en till SSF ansluten klubb innan de startar i tävlingen.

 2. Kontrollera tävlingslicens
  Tävlingslicens krävs för ansvarig ombord vid deltagande på tävlingar på röd och svart nivå. Här hittar du alla aktiva tävlingslicenser.

 3. För dialog med myndigheter m.fl.
  Vid framförallt distanskappseglingar, där tävlingen genomförs i farleder är det bra att kontakta Sjöfartsverket, Kustbevakningen och SSRS innan tävlingen genomförs. I vissa fall kan avlysning av kappseglingsområdet behövas, ansök om detta hos Länsstyrelsen.

 4. Toalettlösning vid barn- och ungdomstävling
  Då många seglare, framförallt flickor, drar sig för att tävla på grund av att de vill/kan sköta sina toalettbestyr avskilt och säkert rekommenderar SSF starkt att ni som arrangörsklubb har en lösning kring detta, antingen genom att ha en båt med fastmonterad toalett på banområdet eller genom att planera in pauser i land.

 5. Betala tävlingsavgift
  Efter genomförd tävling på blå, röd och svart nivå ska tävlingsavgift betalas till SSF, 10 % av anmälningsavgiften eller max 100 kr/anmäld. Detta sker automatiskt via Sailarenas betalfunktion om ni använder denna. Övriga betalar in via bankgiro till SSF, läs mer om detta här.
  Tävlingsavgiften går till att finansiera utbildning av funktionärer (seglingsledare och domare), översättning av regelboken, tävlingsreglemente och mallar för inbjudan och seglingsföreskrifter samt annat som kan stötta er arrangörsklubbar.


 6. Fyll i mästerskapsrapport
  När ni har arrangerat ett SM eller Klassmästerskap ska en mästerskapsrapport fyllas i och skickas in till SSF. Detta för att SSF ska kunna avgöra vilka klasser som ska ha SM-status nästkommande år. Fyll i rapporten här.

 7. Hållbarhet
  Det finns många saker man kan göra för att arrangera en regatta på ett mer hållbart sätt. Ta del av tips och råd här.

Vid frågor eller behov av stöd och rådgivning, tveka inte att kontakta kappseglingsansvarig på SSF:s kansli, Isabelle Lindsten, This is a mailto link eller 08-459 09 97.

Lycka till!

Skribent: Isabelle Lindsten
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

 •  
 • Svenska sjö logotyp
 • Ackerts reklamproduktion
 • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info