Hoppa till sidans innehåll
Foto: Virtual Regatta

Dags för final i det svenska e-mästerskapet i segling!

19 AUG 2020 16:42
Tisdag 25 augusti står 20 seglare på den digitala startlinjen i finalen av svenskt e-mästerskap i segling. Du kan titta och lyssna på kommentatorn Julius Hallström live från kl. 18.50.
  • Uppdaterad: 19 AUG 2020 16:42

Under sommaren har fem deltävlingar genomförts. Tävlingsledaren Christian Harding sammanfattar säsongen med att det varit en lyckad start av ett svenskt e-mästerskap i segling.

-          Det har varit kul med så brett åldersspann bland de 72 deltagarna. Den äldsta deltagaren är 72 år och den yngsta 13 år. Det har varit lite tunt med tjejer så där hoppas vi på att många fler ska vilja vara med i fortsättningen, säger Christian Harding.

Inför finalen leder Joakim Romell från GKSS. Han har seglat stabilt och jämnt genom hela serien med fem vinster av femton genomförda kappseglingar. 

- Jag började spela i våras efter att jag hade sett reklam på Instagram, säger Jokim Romell. Båttrim är inte med i spelet och det var spännande eftersom strategi och taktik var det viktigaste. Jag har varit taktiker på många båtar och spelet är ett bra sätt att se hur pass bra mina beslut är. Just SM tänkte jag var en till bra möjlighet att kunna jämföra mig själv och kanske få lite uppmärksamhet i landet. Eftersom jag växte upp i Trinidad har jag inte haft möjligheten att visa mina förmågor här i Sverige och har inte kommit in i något seriöst lag än.

Vilka förhoppningar har du inför finalen?
-Trots att jag slutade på första plats i kvalserien med bra marginal betyder det inte säkert vinst i finalen. Jag tror nästan att någon annan kommer vinna. Kvalserien var lång och jag hade konstant hög prestanda men jag jag vann sällan racet. Det finns duktiga seglare som hade otur och fick strul med tekniken eller som inte deltog i alla deltävlingar men har haft bättre prestanda. Motståndet kommer vara svårt i den här korta finalen och den som vinner kan beror på vem som har tur. Dessutom kommer det vara fler på startlinjen och svårigheten att placera i topp ökas, avslutar Joakim.  

En kvinnlig seglare, Nadine Kugel, har också tagit sig till final. I vanliga fall satsar hon på double handedsegling men har fastnat även för den digitala seglingen.

-          Jag hakade på när KSSS satte igång med e-seglingar och fastnade för det helt, säger Nadine. Jag tycker det är bra träning inför seglingar IRL. Man tränar taktik, planering, vindskiften, starter och träffar även nya seglarvänner online. Jag har fått en mycket starkare tävlingsinstinkt genom e-segling som jag kommer ha nytta av på kappseglingsbanan framöver. Att det fanns en chans att kvalificera sig till ett SM i e-segling var helt omöjligt för mig som nybörjare men jag tränade mycket, jättemycket och hade ett enda mål - att komma till final.

Inför finalen satsar Nadine på att inte komma sist, det låter kanske som en konstig målsättning men konkurrensen kommer att vara stenhård. I startfältet finns många duktiga seglare och flera av dem har e-seglat under en längre period.

De som placerar sig topp 10 i finalen av det svenska e-mästerskapet får en biljett till playoffs i Världsmästerskapet i e-segling, som drar igång i september. 

En annan del inom e-segling är World Sailings tävling Nations Cup, som startar i september/oktober. Här tävlar Sverige mot andra e-seglingsnationer i en utslagstävling. Det svenska laget ska bestå av tio personer och uttagning kommer att ske inom kort, mestadels baserat på slutresultatet i det svenska e-mästerskapet. Mer information kring detta återkommer SSF med snart.

Potentialen med e-seglingen är enorm, här finns alla förutsättningar för att locka fler till idrotten och för de redan etablerade seglarna finns alla möjligheter att finslipa sina kunskaper inom taktik och strategi.

I finalen deltar:
1. Joakim Romell, Romell
2. Mathias Hermansson, Hermanator@Voi
3. Jonas Samson, SWE 60
4. Mattias Allroth, Swedsailor SWE01
5. Fredrik Cygnaeus, Wild Cygn
6. Christian Harding, Harding
7. Richard Malm, SWE71
8. Björn Hansen, Piccoloorso
9. Ihon Ryott, Öring
10. Johan Sjöberg, Schebb
11. Erik Eklund, Lulle
12. Rasmus Brandt, Rasmus Racing
13. Bo Gullberg, SWE-63 Bosse
14. Tomas Nordqvist, SWENT4
15. Jonas Stenbeck, Swedflyer
16. Hampus Lennerhed, Team Haro
17. Lars-Erik Lundin, SWE947
18. Nadine Kugel, Nadine
19. Marcus Höglander, Marcus Höglander
20. Max Zetterström, maxzet

Följ finalen live via Zoom här. 

Följ svenskt e-mästerskap i segling via SSF:s Facebooksida här.

Se resultatlistan här.

Mer information finns här.

Skribent: Isabelle Lindsten
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info