Hoppa till sidans innehåll

Fysträning för juniorseglare


För att kunna utvecklas som seglare behöver man ha en bra fysik. Under hela året behöver seglingen kompletteras med styrka, kondition och smidighetsträning. Ett bra alternativ är att hålla på med en eller flera idrotter parallellt med seglingen. Det viktigaste med fysträningen för barn och ungdomar är att den upplevs som rolig och glädjefylld.

Allsidighet i träningen öppnar också upp möjligheter för att t.ex. välja och komma in snabbare i olika båtklasser.

Viktigt med bra teknik
Vid fysträning för barn och ungdomar ska man lägga stor vikt vid bra teknik både för att träna in rätt rörelsemönster och för att undvika skador. Detta kräver att ledaren har bra kunskaper och att han eller hon korrigerar och hjälper seglaren att göra rätt. När du ser att någon gör en övning med bra teknik kan du fråga dem hur det känns i kroppen eller be de titta hur de ser ut från sitt perspektiv.

För dig som vill lära mer
Vill du lära mer om teknik och hållning är ”Basträning för barn” av Johanna Elphinston (2011) bra.  Du kan enkelt se och läsa om grundläggande rörelseövningar och vad du som tränare ska titta på. Samma rörelsemönster gäller för vuxna.

Vill du veta mer om åldersanpassad träning kan du läsa mer i boken ”Åldersanpassad träning för barn och ungdom” av Michael Tonkonogi (2012) SISU idrottsböcker. Den är lätt att ta till sig och du får även tillgång till en hemsida och cd med filmer på bra övningar.

Karin Wigfors, Olympier och sjukgymnast för SWE Sailing Team har gjort några filmer med bra övningar för seglare. Du hittar dem på Svenska Seglarförbundets Youtubekanal här.

Träningsprogram för seglare
I SSF:s övningsbank kan du hitta några exempel på träningspass genom att söka på fysträning. Programmen är uppbyggda av övningar för hela kroppen och innehåller koordination, balans, grundläggande styrka och rörlighet. De flesta övningarna går att genomföra i alla åldrar och på olika nivåer men det är upp till dig som tränare att anpassa pedagogiken så att det blir roligt för dina seglare.

För mer inspiration och träningsprogram finns bl.a. boken ”Sailing Fitness Toolbox” av Katherine Knight (2013). Här finns många tips på hur man kan bli en starkare, uthålligare och smidigare seglare.

Har du frågor så mejla Karin Knigge är tränare och föreläser om fysiskt träning på SSF:s tränarutbildningar.

Uppdaterad: 15 APR 2021 16:59 Skribent: Marit Söderström Nord
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info