Hoppa till sidans innehåll

Om RIG


På ett RIG får du mer tid för segling utan att kompriomissa bort dina gymnasiestudier. Du har schemalagd seglingsträning på skoltid 3-4 eftermiddagar/vecka tillsammans med en grupp motiverade träningskompisar med ledning några av Sveriges bästa tränare. Eleverna seglar både enmansbåt och tvåmansbåt men även matchracing är ett inslag på schemat. 

Skola och träningsanläggningar ligger på cykelavstånd och resor till tävlingar samordnas. Tillsammans med tränaren sätts personliga mål upp för att nå så bra resultat som möjligt, både vad det gäller segling och skolarbete. RIG Lerum och Motala samarbetar och har gemensamma kursmål. 

Studierna på RIG
Som RIG elev går du ett vanligt gymnasieprogram med andra elever på skolan men du läser på fyra år i stället för tre. Det gör att det finns tid att hinna med både studier, träning och tävling. I tillägg till de ämnen som ingår i det gymnasieprogram eleven valt så läser RIG eleverna ämnet specialidrott som också ingår i slutbetyget.

Specialidrottsämnet omfattar 700 poäng och innehåller sju olika kurser:

Tränings- och tävlingslära 1 (100 poäng) 
Tränings- och tävlingslära 2 (100 poäng)
Tränings- och tävlingslära 3 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 1 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 2 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 3 (100 poäng)
Idrottsledarskap (100 poäng)

Kurserna i Tränings- och tävlingslära är lika för alla riksidrottsgymnasier och innehåller områden som anatomi, fysiologi, träningslära, kost, idrottspsykologi, idrottskador, mål, tränings- och tävlingsplanering etc.

Kursen Idrottledarskap omfattar ledarskap, idrottsrörelsens organisation, idrottsmiljöers påverkan på prestationen, idrottsliga värderingar, förmåga att leda etc.

Kurserna Idrottspecialicering utvecklar eleven i att utöva vald idrott på elitnivå dvs. all kunskap som har med specifika idrotten segling att göra och hur man utvecklar sin prestationsförmåga.
Här hittar du kursplanerna i Specialidrottsämnet
.

Läs mer om elitidrott och gymnasiestudier på Riksidrottsförbundets hemsida.

Mer om ansökan.

Uppdaterad: 23 JUN 2020 14:06

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info