Hoppa till sidans innehåll

Nya klasstränare i Kona

05 FEB 2019 15:52
För att möta den internationella utveckling som sker på vindsurfing- och kitesidan kommer Kona Ones klasstränaruppdrag särskilja sig från övriga rekommenderade juniorklassförbund under 2019.
  • Uppdaterad: 05 FEB 2019 15:58

Till OS 2024 och 2028 spås vindsurfing och kite få ett större utrymme på det olympiska tävlingsprogrammet. Under 1980-talet hade Sverige stora framgångar internationellt i vindsurfing, bland annat genom Anders Bringdal (Hall of Fame 2016). På senare år har Fanny Baumann varit Sveriges namn på världsrankingen i den olympiska klassen RSX. Fanny har nu tagit en paus i sin OS-satsning.

Vindsurfing i Sverige i dag är väl utbrett, men inte på tävlingsnivå. Konaförbundet är ett av Svenska Seglarförbundets rekommenderade juniorklassförbund och de har nu fått i uppdrag att utveckla svensk vindsurfing så att fler fortsätter in i tävling och ut på de internationella banorna.

Uppdraget för 2019 innefattar totalt tre klasstränare (KT) som delar på uppdraget. Var och en av dessa tre KT har 10 dagar vardera att fördela över året, till skillnad från ordinarie KT som har 20 dagar. För att möta efterfrågan kommer vardera att ansvara för ett specifikt geografiskt område, fördelat enligt följande:

Fanny Baumann, Skåne
Per Ringqvist, Varberg (Västkusten) 
Björn Holm, Stockholm (Ostkusten)

Fanny Baumann, Per Ringqvist, Björn Holm

Några av långsiktiga målen med denna satsning är att bredda svensk vindsurfingsegling; göra tillgänglig föra fler samt vidareutveckla träningsaktiviteter för, enligt SSF:s riktlinjer, blåa/röda seglare. Genom att skapa lokala regattor få igång ”racesurfing” och därigenom locka fler till att börja tävla i vindsurfing.

Alla tre klasstränare har många års erfarenhet av vindsurfing. Del av uppdraget syftar till att höja kompetensen på vindsurfingtränare i de aktuella klubbarna.

Per Ringqvist är i dag huvudtränare på NIU (Nationell Idrottsutbildning) Varberg Vindsurfing och han kommer att täcka upp västkusten. Han säger att den grupp med unga vindsurfare som han tränar idag är den mest lovande grupp på många år.

Fanny Baumann, tidigare elitseglare, är hemmahörande i Lund och kommer att fokusera på region Skåne. Fanny började segla Kona 2006 och har de senaste åren seglat OS-brädan RSX. Hon ser mycket framemot sitt uppdrag som ny klasstränare och har en tydlig vision över vad hon vill uppnå med det:

- Det behövs en tydligare trappa upp från nybörjarnivå till elitnivå och vi behöver slussa alla de som lär sig vindsurfa runt om i nybörjarskolor in i träningsverksamhet. Detta dels för att vi ska kunna bygga vindsurfingklassen i Sverige men också för att skapa hälsosamt och roligt idrottande runt om i landet. (---) För mig har vindsurfing varit en källa till mycket glädje och liv, detta är det budskapet som jag vill framföra och ge till alla som jag kommer i kontakt med inom detta uppdrag, fortsätter Fanny. 

Björn Holm, tidigare klasstränare Kone One, kommer att fortsätta sitt uppdrag med fokus på Stockholmsregionen. Under sommarhalvåret har Björn träningsbas ute på Sandhamn.

Är du intresserad av att träna vindsurfing – kontakta den klasstränare som tillhör din region för mer info kring kommande träningstillfällen. Kontaktuppgifter finner du här.

Kona-VM går i år den 15-18 augusti på Gardasjön. Per Ringqvist kommer att åka med som coach för det svenska laget. 


Foto: Konaone.com

Skribent: Cecilia Jonsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer