Hoppa till sidans innehåll

Härlig start på 2019 för juniortjejerna

14 JAN 2019 16:37
Seglingsåret 2019 har kickstartat för flera av Sveriges juniortjejer då det i helgen, 12-13 januari, genomfördes Juniortjejträffen. 66 tjejer i åldrarna 12-19 år samlades i Kviberg, strax utanför Göteborg för snack, inspiration och gott häng.
  • Uppdaterad: 14 JAN 2019 16:37

 Bild: Hela tjejgänget samlade efter lördagkvällens bechavolleyboll. 


  - Fantastiskt kul grej, helt otroligt att få se så många tjejer samlade, var en av rösterna från helgen när Juniortjejträffen arrangerades för femte gången.
Tjejträffen syftar till att samla kappseglande juniortjejer från hela landet för att ge inspiration och kunskap för fortsatt seglande.  

Östersund, Karlskrona, Viared, Askersund, Barsebäck, Lerberget och Västerås var några av orterna som tjejerna kom tillresta ifrån. Ledare för lägret var Julia Carlsson, SSF:s klubbkonsulten på västkusten och Cecilia Jonsson, SSF:s junioransvarige.

Lördagen inleddes med finbesök från tre av våra elitsatsande tjejer: Lovisa Karlsson, 470-seglare i SWE Sailing Team och Johanna Bergqvist och Johanna Thiringer från Team Bergqvist Match Racing. Tjejerna berättade lite om sina resor och fick därefter sitta med varsin grupp juniortjejerna där de fick svara på frågorna: varför de tycker det är roligt med segling, hur de hanterar nerver vid tävling, om de känner att de behöver prioritera bort något i livet för att hinna med seglingen samt vad de skulle säga till sitt 15-åriga jag idag kopplat till deras seglingskarriärer.

Livspusslet, mental träning och framtidens OS-klasser var andra ämnen som diskuterades under helgen. Tjejerna fick också nya kunskaper i anti-doping. Som idrottare är det din skyldighet att ansvara för vad du får i dig genom mediciner och/eller kost. Du ansvarar själv för att du är ren och medicinering sker alltid på egen risk. Energidrycker och kosttillskott är allt mer vanligt att äta och dricka bland dagens unga. Vad som inte alltid framkommer är att flera av dessa produkter innehåller otillåtna substanser, dolt i den finstilta innehållsförteckningen. Riksidrottsförbundet (RF) avråder från bruk av kosttillskott och visar på att inget vetenskapligt stöd finns för att idrottsutövare med normal kosthållning är i behov av extra kosttillskott.

RF och Svensk Anti-doping har tillsammans tagit fram e-utbildningen Ren Vinnare. Utbildningen består av sju moduler där man lär sig det allra viktigaste inom antidoping. Varje del är mellan 3-4 minuter lång. Utbildningen är gratis och programmet sparar ens framsteg och man behöver därmed inte slutföra alla steg vid ett och samma tillfälle.

Svenska Seglarförbundet rekommenderar svenska kappseglare att genomföra utbildningen. Även om segling som sport är relativt skonad från dopningsförseelser är kunskap bästa verktyget för att förebygga doping. 

Gå direkt till utbildningsmodulen Ren Vinnare här.   

På schemat stod också två stycken fyspass. Det blev ett kombinerat stryke- och konditionspass inomhus på lördag eftermiddag samt ett intervallpass utomhus söndag förmiddag. Tjejerna visade på stark vilja, hårt pannben och härlig kämpaglöd i det gråa, regniga Göteborgsvädret. Passet avslutades med 15 min yoga i konferenslokalen.

Ibland är det bra att göra något helt annat för att stimulera hjärnan och hitta ny energi. Lördagskvällen ägnades därför åt beachvolleyboll på Beach Center, världens största inomhusanläggning för beachvolleyboll. Hallen ligger i samma byggnad som där träffen hölls, Prioritet Serneke Arena, nordens största multisportarena.

  -  Tjejerna har bjudit på grym energi hela helgen, varit engagerade i diskussionerna och tillsammans skapat en härlig gemenskap, säger Julia Carlsson, en av ledarna för Tjejträffen.


Vill du vara med på nästa Juniortjejträff? Håll utkik på SSF:s hemsida under hösten då anmälan till Tjejträffen 2020 öppnar. Har du andra förslag på läger eller liknande aktiviteter som skulle vara kul att arrangera, hör av dig till SSF:s junioransvarige Cecilia Jonsson

 

Foto: Cecilia Jonsson 

Skribent: Cecilia Jonsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer