Hoppa till sidans innehåll

Dubbelt polskt i topp på U21-EM

27 AUG 2018 11:11
Det blev två polska seglare som tog hem varsin guldmedalj när U21-EM i Laser avslutades i Båstad på fredagen. Kuba Rodziewicz och Magdalena Kwasna har dominerat från första dagen och båda vann i stor stil.
  • Uppdaterad: 27 AUG 2018 17:21

- Totalt sett blev det ett blåsigt EM, med bara en lättvindsdag. Vi hade några riktigt fina dagar med vind på 5–9 m/s utifrån och stora vågor, blandat med frånlandsvind och stora tryckskillnader/vrid som följd. Avslutningen blev dramatisk då det drog in stora åskmoln över banområdet. Temperaturen hade också sjunkit till cirka 13 grader så sydeuropéerna fick smaka på svensk sommar. När andra racet för dagen startades tornade molnen upp sig än mer och istället för horisonten syntes endast en svart vägg. När molnet väl nådde seglarna förde det med sig vindbyar på cirka 20 m/s och regn blandat med hagel. För att säkerställa säkerheten avbröts samtliga race och mästarna kunde koras, berättar den svenske coachen Robert Strange.

I de tio race som de seglat vardera har Kuba Rodziewicz varit på pallen i nio och Magdalena Kwasna i åtta av tio. I damklassen Laser Radial blev Anna Munch från Danmark tvåa och italienskan Carolina Albano knep bronset.

Bäst av svenskorna blev Lotta Handmark på 17:e plats, Liv Gyllfors blev 21:a och Sanna Delander 23:a.

Bakom Kuba Rodziewicz herrklassen, Laser Standard, var det tysken Max Wilken som tog silver och Daniil Krutskikh, Ryssland, tog bronsmedaljen. Svenske Erik Lindén blev 24:a och Jacob Kjellsson 27:a.

- Gällande den svenska insatsen hade vi flera fina prestationer. Men ingen lyckades nå sin fulla potential över hela regattan. För flertalet av seglarna var det deras första större mästerskap i klassen och de drog många lärdomar inför framtiden. Lasersegling på den här nivån är oerhört tight och små misstag får stora konsekvenser. Det var inte ovanligt att 20 seglare gick i mål inom 30 sekunder, säger Robert Strange.

 

Foto: Pekko Svensson/Sailing Båstad

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer