Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jen Edney/World Sailing

Dramatiskt avslut på UVM

21 JUL 2018 10:42
Trots ett näst intill hopplöst läge inför sista racet i ungdoms-VM i 29er höll Oscar Engström/Hugo Westberg på att knipa bronset. De slutade på samma poäng som trean men snuvades på en medalj med färre andraplatser i regattan.
  • Uppdaterad: 21 JUL 2018 10:44

Det 48:e UVM:et avslutades i Coprus Christi, Texas på fredagen. Läget inför sista racet i killarnas fleet var att Oscar och Hugo låg fyra och behövde ha tio båtar mellan sig och Henry Larkings/Miles Davey från Australien för att bli trea.

Precis innan start lägger de sig i lä om australiensarna och tvingar dem att backa ur luckan och starta bakom hela fältet. Svenskarna rundar sedan kryssmärket som tvåa - en placering som de håller in i mål.

Dock lyckas australiensarna segla upp sig och gå i mål som elva vilket ger dem samma poäng som svenskarna i totalen. Med lika många vinster fast med tre andraplaceringar, mot två för Oscar och Hugo, går bronset till Australien.

- Inte riktigt det resultat vi siktat på. Men då vi haft många klantiga dippar, är det svårt att förvänta sig mer. Trots att det känns tungt tar vi med oss många lärdomar från tävling samt vetskapen att när våra huvuden är med i leken är vi riktigt svårslagna. Vi tar också med oss ett näst intill optimalt sista race där planen var att förstöra australiensarna start. Planen flöt på bra men en riktigt bra sista läns av Australien gjorde att de plockade många båtar och slutade på samma poäng som vi fast med fler andraplatser, berättar Oscar och Hugo som nu säger farväl till 29er för att fortsätta sin satsning i den olympiska 49er.

- Det är alltid surt att missa pallen. Men avslutningen som killarna gör är imponerande. Det krävs stor kyla och rutin att göra den manövern de gör i sista starten. Att veta att man klarar av en sådan grej kan de ta med sig i sin framtida satsning. Nu blev det några missar under veckan som tyvärr gjorde att det missade medalj, men jag är helt övertygad om att vi får se mer av Oscar och Hugo i 49er-klassen framöver, säger den svenske coachen Emil Cedergårdh.

I 29er tjej gör Martina Carlsson/Amanda Ljunggren sitt första ungdoms-VM och slutar på en fin 16:e plats.

- Martina och Amanda står för en mycket fin insats. Från att på en vecka knappt klara att sjösätta båten i hårdvind till vara med topp-10 i racen och slåss, är mycket imponerande. Kan de fortsätta att utvecklas i denna takt kommer det att bli stordåd framöver. Med ytterligare två möjliga UVM för tjejerna finns förhoppningar om framtida topplaceringar, säger Emil Cedergårdh.

Laserseglarna hade ett race på agendan på fredagen. I en vind på cirka åtta m/s gjorde Ludde Lindqvist ett fint race, med en något sämre start än tidigare dagar. Trots det lyckades han segla upp sig och kom i mål som tia. Ludde är nöjd med UVM (slutade på 16:e plats) men hade gärna avstått från den ”DNF” han fick dagen då hans kick pajade.

- Ludde gör en riktigt stabil regatta där han seglar med självförtroende och fattar egna beslut. Han är en skicklig seglare som gör bra ifrån sig i princip i alla race, säger coachen Julia Carlsson.

Klara Utterström kämpar på hela vägen och avslutade UVM med en 18:e plats (19 i totalen). Trots att hon känt sig sliten under slutet på regattan har hon gett allt i alla race.

- Klara har gjort riktigt bra starter under hela regattan. Hon sliter och kämpar och är en seglare som tänker själv och håller sig till sin plan vilket bådar gott för framtiden, säger Julia Carlsson.

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer