Hoppa till sidans innehåll

Kitesurfing vill locka de unga

25 AUG 2017 09:00
Kitesurfing fortsätter att växa både i Sverige och internationellt och med utövare av olika åldrar och kön. Under sommaren har Svenska Kiteförbundet, med stöd från Svensk Seglarförbundet, genomfört tre ungdomsläger på Öland, i Landskrona och i Åsa.
  • Uppdaterad: 26 AUG 2017 15:53

Bild: Åkare Julia Törn foto: Viktoria Rydberg Ljung
Totalt 16 unga kitsurfare - åtta killar och åtta tjejer - har deltagit i sommarens camp på Öland, i Landskrona och i Åsa där duktiga tränare funnits på plats för att hjälpa deltagarna utveckla sin teknik och låtit dem testa på olika tävlingsformer.

Inom sporten finns olika discipliner som Freestyle, Vågsurfing, Speed och Höjdhopp. Och så racingdelen med klassisk Course Racing där man använder ”vanliga” twintip-brädor eller hydrofoil, dvs bräder som foilar, i den sistnämnda kan man komma upp i farter funt 35 knop på halvvind.

Några mil söder om Göteborg har Peter Ingerstam startat upp Åsa Surfklubb och anslutit den till Svenska Seglarförbundet. Peter är en eldsjäl inom sporten och sitter även i Kiteförbundets styrelse.

På några månader har klubben fått 40 medlemmar varav 14 var med på Swedish Open Kite Racing Championship 2017 – klassmästerskapet – som Åsa Surfklubb arrangerade i somras. Och Peter vill få fler kitesurfare att satsa på grenen twin tip slalom/boardercross. Där tävlar man i heat med sex personer och det är lite av kitesportens rugby. Eller kanske ännu mer lik skicross – fast på vatten.

- Det handlar om korta course race i halvvind med bojar att runda och hinder att hoppa över. Det ska vara enkelt, samtidigt går det riktigt fort – runt 25–35 knop i halvvind, säger Peter och fortsätter:

- För mig är enkelheten det viktigaste. Gör man sporten för stor och dyr så kommer vi aldrig att lyckas attrahera de ung. Man ska kunna komma med sin vanliga kitebräda och vara med. Det ska inte krävas dyra investeringar utan jag vill ha lite ”folkracekänsla”.

Förutom Peters klubb Åsa Surfingklubb finns ytterligare två klubbar som anslutit sig till Seglarförbundet och det är Stockholm Kiteboarding, och Calmar Windsurfing Club. Och vi hoppas på klubbar från Lidköping och i Landskrona också.

- Vi ser att kitsurfingen växer och tack vare ett bra samarbete med Svenska Kiteförbundet har vi kunnat bidra med stöd till de tre ungdomscampen som vi tror kommer att ge ringar på vattnet. Vi välkomnar också de nya klubbarna och hoppas att kunna stödja dem i deras fortsatta utveckling, säger Marit Söderström Nord, ansvarig för juniorsegling på Svenska Seglarförbundet.

Vill du veta mer om hur du gör för att prova på kitesurfing så kan du läsa mer på http://svkf.tumblr.com/

Kiteskola i Skåne

Läs och lyssna på reportage från sommarens aktiviteter:
Sydsvenskan
Norra Halland
GP

Sveriges Radio P4 Halland

 

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer