Hoppa till sidans innehåll

Tävling för barn – det här gäller säsongen 2017

27 APR 2017 13:49
Under 2017 genomförs förändringar för kappsegling för barn under 13 år. Bakgrunden är ett tydliggörande från Riksidrottsförbundet när det gäller träning och tävling för barn och ungdomar.
  • Uppdaterad: 27 APR 2017 15:31

Svenska Seglarförbundet fattade i oktober 2015 beslut kring kappsegling för barn under 13 år direkt kopplat till Riksidrottsförbundets riktlinjer. Sedan dess har ett utvecklingsarbete genomförts och mycket tid har lagts ner bland annat av Svenska Optimistjolleförbundet och av tränare, ledare och föräldrar knutna till svensk optimistsegling. Under 2017 genomförs förändringarna vilket påverkar både kappsegling på distrikts-, regional-, nationell- och internationell nivå för målgruppen.

Läs Svenska Seglarförbundets och Riksidrottsförbundets riktlinjer här.

Här följer en kort sammanfattning av vilka förändringar som är viktiga att känna till både för seglare, arrangörer, Distriktsseglarförbund och Klassförbund under 2017.

Optimistjolleklassen - regionskval & rikskval
- Rikskvalen minskas från tre till två för att ge mer utrymme för träning och lokal/regional tävling.
- Seglare födda 2004 eller tidigare och som deltar i de två regionskvalen, får delta i rikskval, bli rankade och ges möjlighet att kvala till internationella mästerskap och bli uttagna till representationslag
- Seglare födda 2005 eller 2006 och som deltar i de två regionskvalen, får delta i rikskval som två separata nationella tävlingar men har inte möjlighet att  vara med i ranking och bli uttagna till internationella mästerskap eller representationslag
- I samband med de två rikskvalen ges möjlighet att delta i en öppen tävling, OptiSoft, för att ge fler möjlighet ett delta, se och lära av de mer erfarna seglarna.

Läs mer om OptiSoft, regionskval och rikskval Svenska Optimistjolleförbundets webbplats.

Optimistjolleklassen – JSM
Seglare under 13 år får inte delta i nationella mästerskap/tävla om SM-tecken och därför startas en ny klass under JSM-veckan, Opti12.  Läser mer om Opti12-klassen här.

Övriga juniorklasser – enmansbåt och tvåmansbåt
Är man född 2005 eller senare ingår man inte i nationell eller regional ranking eller får delta i nationella eller internationella mästerskap, internationella tävlingar eller bli uttagna i representationslag. För tvåmansbåt/flermansbåt ska båda vara födda 2005 eller senare. Är en i besättningen född 2004 eller tidigare räknas besättningen om 13 år och äldre.

Övriga juniorklasser – JSM
Seglare 2005 eller senare får inte tävla om JSM medaljer, med undantag när det gäller tvåmansbesättningar, se ovan. Läs mer i Svenska Seglarförbundets riktlinjer om vad som gäller för klasser som har seglare både under och över 13 år.

Distriktscuper och poängkappsegling i klubb/klubbranking
För distriktscuper som sammanräknas i rankingserier såsom exempelvis Gill Sthlm Cup, Mälardalscupen, Liros Cup, Upplandscupen etc. gäller att seglare 2005 år och yngre inte ska rankas dvs att resultaten inte ska räknas ihop i en längre serie. Alla seglare får ett resultat i varje tävling och kan få poäng för deltagande (flitpoäng) i varje cup. För för information - kontakta ditt Distriktseglarförbund.

En kappseglingsserie (t.ex över en säsong) inom en enskild klubb och för klubbens egna medlemmar räknas inte som ranking.

Varför ska vi undvika rankinglistor för barn inom idrott?
Barnidrott handlar om lek och utveckling. Därför ska barns prestationer sättas i relation till den egna utvecklingen, inte till andra. Rankinglistor, vare sig de är nationella eller bara omfattar den egna föreningen, innebär just att barn jämförs med varandra.

Har du frågor eller funderingar kring kappsegling för barn eller Opti12 kontakta junioransvarig Marit Söderström Nord på Svenska Seglarförbundet.

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info