Hoppa till sidans innehåll

GDPR - hantera personuppgifter


Här har vi samlat den viktigaste informationen om GDPR som berör våra klubbar, föreningar och klassförund. Vi hoppas att det kan hjälpa dig i arbetet som idéell ledare i vår organisation.

Har du frågor om GDPR kopplat till Svenska Seglarförbundets verksamhet kontakta GDPR-ansvarig Isabelle Lindsten This is a mailto link

Vad är GDPR?
EU har beslutat om en ny dataskyddsförordning som reglerar hur personuppgifter får hanteras – GDPR (General Data Protection Regulation). GDPR träder i kraft den 25 maj 2018 och ersätter personuppgiftslagen (PUL).

Vad menas med personuppgifter?
Eftersom personuppgifter är alla uppgifter som direkt eller indirekt kan kopplas till en fysisk levande person går det inte att göra en uttömmande lista på allt som anses vara personuppgifter. Några exempel är namn, personnummer, e-postadresser, bilder, telefonnummer och adress.

Vad innebär det för oss inom idrotten?
GDPR kommer att påverka idrotten, såväl förbund som föreningar. Riksidrottsförbundet (RF) har det övergripande ansvaret för att förstå och tolka hur GDPR påverkar oss inom idrotten. För idrotten innebär det hårdare regler kopplat till vilka personuppgifter som får behandlas och på vilket sätt personuppgifter behandlas inom en organisation. Det påverkar samtliga ställen där personuppgifter finns såsom medlemsregister, tävlingssystem, resultatlistor, licenshantering, e-post och hemsidor eller liknande.

Hur ska vi hantera GDPR i klubbar, distrikt och klassförbund?
RF har tagit fram en gemensam uppförandekod (uppförandekod är i detta sammanhang en juridisk term) för hur vi inom idrotten ska hantera personuppgifter utifrån att stärka individens rättigheter kring sina uppgifter. Men även för att vi som organisationer ska leva upp till GDPR. RF har även tagit fram instruktioner och mallar som underlättar för såväl föreningar som förbund att följa GDPR.

Här nedan hittar du mer information om GDPR och vad du som ledare eller anställd i förening, distrikt eller klassförbund behöver tänka på för att följa GDPR.

De viktigaste/grundläggande dokumenten:
Checklista för styrelser - uppdaterad av Seglarförbundet
Grundprinciper - behandling av personuppgifter
RF:s Uppförandekod
Svar på vanliga frågor om GDPR

Mer info kring GDPR,utbildning etc:
Webbutbildningar i GDPR för föreningar. Läs mer och anmäler er här.
Riksidrottsförbundets sida för information och stöd i personuppgiftshantering.
På denna sida hittar ni samtliga mallar och instuktioner RF tagit fram.
Information om GDPR i relation till IdrottOnline.
Riksidrottsförbundets webbplats – frågor & svar
Datainspektionen - enkla grunder i dataskydd

Frågor?
För frågor om dataskydd kontakta This is a mailto link

Har du frågor kopplat till Svenska Seglarförbundets verksamhet kontakta GDPR-ansvarig Isabelle Lindsten This is a mailto link

Uppdaterad: 25 MAJ 2018 08:30
Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Musto Sebago 09
  • SPL_logo_2013_FC
  • SvSj_mina-villkor

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info