Hoppa till sidans innehåll
Foto: Teri Dodds

Parasegling


Svensk Segling – tillgänglig för alla

Seglingens många olika båttyper, klasser och tävlingsformer skapar möjligheter för personer med olika fysiska och psykiska förutsättningar att kunna delta, vara konkurrenskraftiga och vinna!

De flesta seglare börjar sin bana i den lokala segelklubben. Utvecklingsmöjligheterna kan dock vara begränsade beroende på tillgänglighet till anläggningen, båtar och kunniga ledare. Det finns ett antal klubbar runt om i landet som erbjuder aktiviteter speciellt för dig med någon funktionsnedsättning. Se nedan.

På klubbnivå seglas en rad olika båtar, de flesta mindre kölbåtar som används i seglarskolorna (ex. C55) fungerar bra och jollesegling kan fungera för vissa, det är bara att testa. Speciellt lämpliga båtar för seglare med rörelsehinder är; för vuxna den paralympiska 2.4mR som finns i flera klubbar och för unga Accessjollen som också kallas Hansajolle, en australiensisk en- eller tvåmansjolle med barlastcenterbord och reglerbar segelyta som gör den närapå ovältbar.

Tävlingsmöjligheterna i sporten är stora och det högsta målet för seglare med rörelsehinder är de Paralympiska spelen. Där erbjuds segling i absolut världsklass i tre olika klasser; enmansbåten 2.4mR, tvåmansbåten SKUD 18 och tremansbåten Sonar. För den som kommit långt i någon av de paralympiska klasserna finns det möjlighet att bli del av SWE Sailing Team. För seglare med synnedsättning finns Blind Worlds. Även Special Olympics, en tävling för idrottare med utvecklingsstörning, har segling på programmet.

Är du intresserad av att börja segla kan du titta i listan nedan för att se om det finns en organisation i din närhet som kan erbjuda aktiviteter, eller kontakta din lokala klubb för att se om de har aktiviteter som passar. Du är även välkommen att kontakta oss på Svenska Seglarförbundet för att höra mer om vilka möjligheter som finns.

Klubbar/Organisationer som erbjuder Parasegling

Här hittar du en lista över de klubbar med SSF Seglarskola som erbjuder parasegling.

Andra organisationer som erbjuder parasegling:

Stiftelsen Skota Hem

2.4 mR- förbundet

Göteborg-Grötö Segelsällskap

 

Uppdaterad: 15 FEB 2017 16:27 Skribent: Arbetsguppen Seglare med Funktionsnedsättningar

Samarbetspartners

  • Musto Sebago 09
  • SPL_logo_2013_FC
  • SvSj_mina-villkor

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info