Hoppa till sidans innehåll
Foto: Stefan Edefell

Kappseglingsclinic i Helsingborg


En ganska vanlig bild när man åker runt i seglarsverige är att det finns många båtar i klubbhamnarna men tyvärr alltför få som kappseglar.

Det är troligtvis inte brist på seglingskunskap som ligger bakom eftersom de flesta klarar av att semestersegla år efter år. 
Självklart finns det de som har sin båt enbart för semesterseglatserna och några helger. Trots detta borde ju några vara intresserade av kappsegling, så vad är problemet?

När man frågar runt bland sk ”fritidsseglare” får man oftast till svar att man inte törs eftersom man aldrig fått lära sig varken kappseglingsregler eller hur man i övrigt ”bär sig åt” på banan.
Mao ett ypperligt tillfälle för klubben att tá initiativ!

Att ta initiativet var precis vad några ledare i Helsingborgskretens klubbar gjorde (RHSS, Råå JK, Helsingborgs YC, Domstens BK och Wikens BS)
Man arrangerade helt enkelt en kappseglingsclinic  under 2 söndagar och totalt blev det ca 30 vuxna med blandade seglingserfarenheter som anmälde sig på kort varsel. 
Resultatet blev två söndagar med mycket entusiasm och glädje som lockade fram många goa skratt!

En nyckelfaktor i detta sammanhang har definitivt varit att klubbarna runt Helsingborgsområdet har ett antal klubbägda C55-or. Något som definitvt underlättade kappseglingskänslan och inte minst den taktiska seglingen när alla seglar entyp.  Det är onekligen en viss skillnad att sätta spinnaker på en C55:a eller 606:a än på familjens 40-fotare!
Å andra sidan innebar detta också att en del ren teknikträning fick inleda clinicen i något större utsträckning än planerat. Detta och att gå igenom klubbåtarnas utrustning är nu något som deltagarna fått tá med sig som ”hemläxa”.

Upplägget av denna clinic bestod av 2 dagar med ca 5 timmars segling och 2 timmars teori i samband med fikor och lunch/dag. 
Erfarenheten så här i efterhand säger att en tid motsvarande 3-4 dagar skulle hinna med alla moment på ett ännu bättre sätt. 

Denna kappseglingsclinic under 2 söndagar blev ändå en introduktion i kappseglingens fantastiska värld som manar till fortsättning och i vinter stundar SSFs webbaserade regelkurs för Helsingborgskretsens klubbar.
Definitivt något för våra övriga medlemsklubbar att tá efter!

På länken Helsingborgs Dagblad finner du en artikel som presenterades i ortstidningen. 

Såhär kan din klubb också arrangera en kappseglingsclinic! 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:16

Samarbetspartners

  • Musto Sebago 09
  • SPL_logo_2013_FC
  • SvSj_mina-villkor

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info