Hoppa till sidans innehåll

SSF Seglarskola


SSF Seglarskola är framtagen av Svenska Seglarförbundet för att stötta klubbens seglarskola och få fler att fortsätta i klubbens ordinarie verksamhet efter seglarskolan - både barn/ungdomar och vuxna.

En SSF Seglarskola har utbildade instruktörer, följer en gemensam kursplan och utlovar utbildningsgaranti.

Här finns kursplanen för SSF Seglarskola och kriterierna för seglarmärkena och seglarintygen som fungerar som ett bevis på att seglaren har uppnått kunskapsmålen:

Kursutbud SSF Seglarskola

Här hittar du ansökningsblanketten för att ansöka om att arrangera en SSF Seglarskola. Denna skickar du in till This is a mailto link

Ansökningsblankett för att få arrangera SSF Seglarskola.doc

När er klubb har blivit godkänd SSF Seglarskola har ni möjlighet att beställa material som affischer, annonsmaterial, banners för hemsidor, diplom, tröjor, film att bädda in på hemsidan mm: 
Material till SSF Seglarskola.

Information om SSF Seglarskola för klubben

Syftet med SSF Seglarskola är att få en hög kvalitet på seglarskolorna i Sverige för att på så sätt få fler att fortsätta med seglingen.

SSF Seglarskola skall stå för kvalitet i klubbens seglarskola-och nybörjarundervisning och skall underlätta för klubben att få nöjda och glada seglare som vill fortsätta inom svensk segling.

SSF Seglarskola skall förstärka klubbens möjligheter att marknadsföra sina rekryteringssatsningar.

SSF Seglarskola vänder sig till barn, ungdomar eller vuxna som vill segla jolle, kölbåt, katamaran eller bräda på nivåerna Nybörjare, Fortsättning eller Grön Kappseglingsnivå.

Förmåner för klubben

 • Bara klubbar som är certifierade SSF Seglarskola presenteras på SSF:s webbplats ”Lär dig segla
 • SSF Seglarskolor erhåller ett gratis PR-kit för att exponera seglarskolan innefattande stor flagga med loggan för SSF Seglarskola, affischer, diplom mm.
 • SSF Seglarskolor har möjlighet att förse sin seglarskola med skräddarsytt kursmaterial: http://shop.svensksegling.se/sv/articles/15/ssf-seglarskola
 • SSF Seglarskolor inbjudes till årliga seminarier för utveckling av SSF Seglarskola.
 • Alla deltagare på SSF Seglarskola är olycksfallsförsäkrade genom en försäkring hos Svenska Sjö.
 • Tillgång till ”Guiden för SSF Seglarskola”.
 • Alla klubbar som bedriver SSF Seglarskola får behörighet att utfärda NFB:s Seglarintyg 1 och 2.
 • Möjlighet att kostnadsfritt skriva ut/beställa utbildningsmaterial ifrån Håll Sverige Rent och Svenska Livräddningssällskapet. (För mer information om det utbildningsmaterialet se kapitel "Verktygslåda när vi inte kan segla" under "För Instruktören".

 Kriterier för klubben för att få arrangera SSF Seglarskola

Enhetliga kursplaner
De klubbar som ingår i SSF Seglarskola följer fastställda minimikrav på kursplaner för nivåerna Nybörjare och Fortsättning. Seglarskolan samarrangeras, så långt det är möjligt, med SISU Idrottsutbildarna i klubbens distrikt. Kursplanerna kan dock tillämpas i olika kursformer som läger, heldags, halvdagskurs och kvällskurs eller helt enkelt inom ramen av den ordinarie klubbverksamheten.

Kursdiplom utgör utbildningsbevis. För dokumentering av färdighetsmål rekommenderas Seglarmärkena respektive Seglarintygen.

Välutbildade instruktörer och tränare
Instruktörerna är utbildade enligt SSF instruktörs/tränarutbildning på grön nivå. Den ansvarige för SSF Seglarskola är godkänd enligt SSF:s utbildning av seglarskoleansvariga eller har motsvarande pedagogiska och administrativa kompetens.

Hög instruktörstäthet
SSF Seglarskola har en lägsta instruktörstäthet motsvarande; 

Båttyp / Kurstyp

Nybörjarkurs

Fortsättningskurs

Grön Kappseglingskurs

1-mansjolle

1 instr. pr 5 båtar

1 instr. pr 6 båtar

1 instr. pr 6 båtar

2-mansjolle

1 instr. pr 5 båtar

1 instr. pr 6 båtar

1 instr. pr 6 båtar

Liten kölbåt

1 instr. pr båt

1 instr. pr båt

1 instr. pr 3 båtar

Utbildningsgaranti
SSF Seglarskolan erbjuder eleven en utbildningsgaranti som säkerställer att kursen kan genomföras på reservtid om väder eller andra orsaker tvingar arrangören att ställa in ordinarie kurstillfällen.

Vill ni certifiera er seglarskola eller få stöd för att komma igång med en SSF Seglarskola?  Ta kontakt med oss så hjälper vi er:

Theres Wolgast, Utbildningsansvarig, This is a mailto link, 0701-808 552

Uppdaterad: 19 SEP 2017 09:52

Samarbetspartners

 • Musto Sebago 09
 • SPL_logo_2013_FC
 • SvSj_mina-villkor

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info