Hoppa till sidans innehåll

Varje tillfälle räknas – rapportera era LOK-aktiviteter

11 FEB 2019 16:14
Nu är det dags att skicka in aktiviteterna för perioden 1juli-31 december!
  • Uppdaterad: 11 FEB 2019 16:14

Vad är LOK?
Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd, och avser att stödja idrottslig föreningsverksamhet för barn/ungdomar mellan 7-25 år (för deltagare med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns). Vissa kommuner har även LOK-stöd för deltagare +65år. 

Finns det två olika LOK-stöd? 
Ja, det finns ett statligt och ett kommunalt. Uppgifterna i denna artikel avser det statliga stödet då det kommunala stödet varierar från kommun till kommun. 

Vilka aktiviteter kan föreningen söka LOK-stöd för?
LOK-stöd kan sökas för träning, tävling (när träningsgruppen är på tävling tillsammans med en ledare) och annan idrottsrelaterad verksamhet. 
Minst 75% av ansökan ska vara idrott, det vill säga segling eller annan fysisk aktivitet i samband med segling. Övriga 25% kan vara aktiviteter som är bra för föreningens idrott, vilket skulle kunna vara teambuildning-dagar, pepparkaksbakning eller något annat som träningsgruppen gör tillsammans. 

Vad får föreningen LOK-stöd för?
Förening har rätt till LOK-stöd i form av ledarstöd och deltagarstöd. När aktiviteten leds av en ledare (som är äldre än 13år) erhåller föreningen ett ledarstöd om 21 kr/gruppaktivitet. När aktiviteten leds av två eller flera ledare, erhåller föreningen ytterligare ett ledarstöd om 5 kr/gruppaktivitet. Utöver det får föreningen 7kr/deltagare per aktivitet. 

Hur ansöker föreningen om detta? 
Redovisa aktiviteten i IdrottOnline (eller någon av de system som stödjer IdrottOnline). 
Manual för redovisning
Film om hur föreningen söker LOK-stöd

Behöver föreningen göra dubbel redovisning för att få både det statliga och kommunala stödet? 
Ett stort antal kommuner tar emot en "kommunfil" som kan exporteras från IdrottOnline. Är du osäker på vad som gäller hos er, kontakta kommunens idrotts/föreningsförvaltning. 

Hur mycket blir det egentligen? 
Det blir snabbt ganska mycket pengar (se statistik nedan)! Dels är det pengar som driekt betalas ut till klubben, dessutom ligger aktivitetsredovisningen till grund för hur övriga medel, såsom exempelvis Idrottslyftet, fördelas mellan idrotterna. Så varje streck är värdefullt, flera gånger om. 

Vad är knepet för att underlätta administrationen och få ut så mycket som möjligt? 
Lägg in alla grupper och aktiviteter så tidigt som möjligt och redovisa aktiviteterna löpande under säsongen. Sitt inte den 24e och försök att komma ihåg vem som var ledare för vilket tillfälle i somras. Missa inte att redovisa när ni faktiskt är två ledare.  

Behöver ni hjälp, kontakta RF´s LOK-stöds support

Statistiken är från LOK-aktiviteter 2017, all statistik hittar du här

Skribent: Emelie Lindström
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info