Hoppa till sidans innehåll
Foto: LEON PAGE

På väg mot en mer jämställd idrott

08 MAR 2019 07:05
På internationella kvinnodagen passar vi på att uppmärksamma det jämställdhetsarbete som pågår inom idrottsrörelsen. - Vi har all potential i världen för en jämställd idrott, säger Svenska Seglarförbundets förbundsdirektör Marie Björling Duell.
  • Uppdaterad: 08 MAR 2019 07:05

I samband med Riksidrottsförbundets konferens Riksidrottsforum 2017 tog idrotten ett beslut om att idrottsrörelsen till 2025 ska vara mer jämställd. För att få fart på det arbetet så beslutades bland annat att:

  • inget kön ska vara representerat med mindre är 40 % i specialidrottens styrelser
  • valberedningar på alla nivåer består av lika antal kvinnor och män.
  • andelen kvinnor respektive män på högre befattningar som till exempel förbundschef, sport-/utbildnings-/utvecklingschef eller liknande inom idrottens olika organisationer uppgår till minst 40 procent
  • andelen kvinnliga och manliga tränare inom respektive idrott uppgår till minst 40 procent inom exempelvis barn- och ungdomsverksamheten på föreningsnivån, vid riksidrottsgymnasierna och vid specialidrottsförbundens landslagsverksamhet

Läs mer om Riksidrottsförbundets jämställdhetsmål.

Hur jämställda är vi inom seglingen?
För att kunna skapa en verksamhet inom vårt förbund som är tillgänglig för alla, vilket är vår vision, så har ett arbete inletts för att bland annat kartlägga jämställdheten bland våra egna medlemmar på förenings-, distrikts-, och central nivå. 
- Vi har en stor potential i att välkomna in fler tjejer och kvinnor i vår fina idrott. Dels så växer vi i antal seglare men vi får också fler potentiella ideella ledare, något som jag tror att de flesta klubbar och distrikt önskar, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör på SSF.

I RF:s kartläggning finns det både ljuspunkter och förbättringsområden:

När det gäller jämställdhet bland vår ledare (baserat på lokstödsaktiviteter) där målet är mellan 40-60 % ligger vårt förbund på 65 % vilket inte är godkänt men bättre än många andra förbund och snittet som är 73 % .

I RF:s statistik över relationen manliga ledare och manliga utövare (baserade på LOK-stöds aktiviteter) ligger vi även där runt 65 % vilket är ett bevis för att vi har både män och kvinnor som aktiva och som ledare.

Mer jämställt bland seglare än de med förtroendeuppdrag i klubbarna
Det arbete som vi har framför oss handlar om att identifiera faktorer som gör att kvinnor attraheras till segling och blir kvar, antingen som utövare eller i något ledaruppdrag. 

Vi ser en ökning av andelen kvinnor på kappseglingar som Allsvenskan och Mästarnas Mästare, men däremot en vikande trend vad gäller deltagandet på vårt förbundsårsmöte Seglardagen. Kvinnliga deltagare på Seglarträffen ökar något.

- I exempelvis vårt landslag SWE Sailing Team är det en självklarhet för oss att ge tjejer och killar lika mycket stöd och förbundet jobbar på central nivå med bland annat Tjejträffen för att ytterligare skapa förutsättningar för en jämställd idrott på utövarsidan, säger Marie Björling Duell.

Jämställdheten på centralnivå som styrelse, valberedning och kansli är relativt jämställt och når upp till RF´s jämställdhetsmål.

När det gäller förtroendeuppdragen i klubbarna så är det en stor övervikt på män för poster som ordföranden och kassör medan det är mer jämställt på sekreterarposten.

- Det vi behöver bli bättre på är ledarsidan och representationen i våra ideella organ men här behöver vi er hjälp. Vi vill på förbundet utmana seglarsverige att jobba lite extra med denna fråga. Att klubbarna skickar lika många tjejer som killar till instruktörs- och tränarutbildningar. Att valberedningarna verkligen jobbar för en jämlik representation i alla våra ideella organisationer och att alla tjejer/kvinnor vågar kliva fram och tackar ja till att verka för svensk segling.

- Vi har all potential i världen för en jämställd idrott, något som jag är övertygad om kommer att göra att segling står sig stark i framtiden, avslutar Marie.


Epost: Adressen Gömd

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info