Hoppa till sidans innehåll

Material om inkluderande idrott testades på Seglarträffen

03 JAN 2019 10:49
På Seglarträffen i Malmö bjöds deltagarna in till en workshop om inkludering där olika verktyg testades för att kunna bredda klubbens verksamhet med nya målgrupper som fokus.
  • Uppdaterad: 03 JAN 2019 10:49

Bild: Inkluderande segling med Kapareskoj hos SS Kaparen sommaren 2018. Foto: Sara Karlström Forsman

SISU Idrottsutbildarna har tagit fram ett arbetsmaterial för klubbar och förbund som ett stöd för att arbeta med inkluderande idrott (se länk nedan). Under en workshop på Seglarträffen fick deltagarna testa materialet.

Teflontestet visar personens friktion mot normer
Gruppen fick börja med att ta del av Teflontestet och diskutera det i grupp. Testet är ett självskattningstest som visar på vilka områden man å ena sidan är privilegierad eller å andra sidan har friktioner mot normer. Ordet teflon används för att ge en bild av ett område som genom en persons förutsättningar gör att inget "bränner vid" eller "klibbar fast". 

Metoden försöker synliggöra inom vilka områden en individ utsätts för särskiljande behandling av både privilegierande och diskriminerande karaktär. Tanken är att kunna förhålla sig till normer och de egna positionerna på ett medvetet sätt så att man exempelvis vet vad man behöver lära mer om eller så man inte råkar diskriminera.

Resultatet av testet visade att många av deltagarna befann sig i samma position i klubben med liknande normer. Därför var det ingen som kände sig behandlad på ett särskilt sätt, privilegierad eller diskriminerad.

På spaning i föreningsmiljön med Samtalsduk
Därefter fick deltagarna använda "Samtalsduk för idrottens olika arenor". Övningen handlar om att tillsammans i grupp gå på spaning i föreningsmiljön och utifrån ett helikopterperspektiv tillsammans försöka skapa en bild av vad de ser, hör, känner och upplever i de olika rummen. Med hjälp av de öppna frågorna kunde de kartlägga hur de upplevde att det ser ut där.

Inkluderingsarbete i SS Kaparen
Avslutningsvis presenterade Sara Forsman SS Kaparens projekt Kaparskoj och hur de ändrat på strukturer, kulturen och arbetssätt för att inkludera fler i klubbens verksamhet oberoende av tidigare kunskap, ekonomiska möjligheter, fysiska förutsättningar etc. Läs mer om Kapareskoj.

Inkluderingsarbetet och detta tankesätt är något som klubben kontinuerligt behöver arbeta med då många medlemmar och aktiva naturligt byts ut. Ett bra verktyg är just SISU material som du hittar här:
https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/sisu/generell/organisation/inkluderande-idrott/stod-och-mallar/mallar/

Skribent: Oscar Johansson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info