Hoppa till sidans innehåll

Gör klubben mer tillgänglig för paraseglare

19 MAR 2019 14:00
Segling för personer med funktionsnedsättning ställer lite olika krav beroende på vilken typ av funktionsnedsättning seglaren har. Med några enkla åtgärder kan din klubb bli mer tillgänglig för paraseglare.
  • Uppdaterad: 19 MAR 2019 14:01

Bild: Hansajollen är en av de båtar som fungerar bra för parasegling. Foto: World Sailing.

- Bara genom att beskriva hur klubbens verksamhet ser ut idag hjälper många att förstå om det kommer att funka för just dem att delta. Ta gärna några beskrivande bilder och lägg på hemsidan så att personen kan se förutsättningarna och själv bedöma om det funkar eller inte, säger Åsa Llinares Norlin som är ansvarig för parasegling på Svenska Seglarförbundet.

Bra information på klubbens webbplats
För att underlätta för paraseglare är det bra att på sin webbplats beskriva hur det ser ut på klubbens område. Om man har en handikapptoalett eller inte, hur ser det ut på väg till bryggorna, om det är stora nivåskillnader eller hur underlaget är – grus, gräs eller asfalt. Går det att komma in i klubbhuset med rullstol eller inte? 

Kontraster i färger gör det lättare att orientera sig
Att använda sig av kontraster i färger kan hjälpa personer med synnedsättningar att orientera sig, det kan handla om att man har en annan färg på dörrkarmarna mot den färg som är väggarna. 

Toalett som funkar avgörande för många
En viktig del är att det finns en toalett som funkar om man sitter i rullstol eller av någon annan anledning behöver ett större utrymme på toaletten. Det här är för många en avgörande orsak till om man kommer eller inte. Om man inte har det på klubben kan det räcka med att man beskriver var det finns och hur långt det är dit. Om man har en toalett med lite större utrymme på klubben så brukar det funka för de flesta. För att underlätta kan man sätta ett handtag eller en stropp på dörrens insida, det kan underlätta för den som använder toaletten att stänga dörren. 

Kompetent och hjälpsam personal löser det mesta
Även om inte allt är så tillrättalagt som man kanske önskar så kan det många gånger lösas med hjälp av att de personer som finns på plats räcker ut en hand eller på något annat sätt är med stöttar. Det mesta går då att lösa. Att man vet att det finns hjälp att få om man frågar, kan vara avgörande och man vågar ta steget att komma till klubben.

Har du frågor om parasegling eller behöver tips och stöd? Kontakta Åsa Llinares Norlin, paraseglingsansvarig på Svenska Seglarförbundets kansli 070-497 84 23.

Läs mer om parasegling på svensksegling.se

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info