Hoppa till sidans innehåll

Utmaningen: Fler kvinnliga instruktörer

14 AUG 2018 14:33
Med inspiration från Gertrud Åströms föreläsning på SeglarTräffen 2016 ville Stockholms Segelsällskap satsa på att stärka det kvinnliga ledarskapet och skapa mer öppenhet i sin förening. De tog chansen genom Utmaningen och lärde sig mycket på vägen!
  • Skapad: 14 AUG 2018 14:33

I Stockholms Segelsällskaps regi bedrivs fyra fullbelagda seglarläger varje år på Rastaholm på Ekerö strax utanför Stockholm. Lägren är en vecka långa och med övernattning. Rastaholms Seglarläger planeras och arrangeras av drygt 30 dedikerade instruktörer där de flesta gått på läger “på Rasta” som juniorer. Inför säsongen 2017 genomförde vi utmaningen till förmån för klubbens jämställdhetsarbete där vi strävar efter att alla ska ha möjlighet att träffas och utvecklas inom seglingen på lika villkor. Anledningen till att vi sökte Utmaningen var kort och gott att vi under flera år sett en trend där det på våra nybörjarläger är någorlunda jämnt fördelat killar/tjejer, för att sedan bli mer snedfördelat under våra fortsättnings- och kappseglingsläger där tjejerna av någon anledning tappar intresset för seglingen. 

Inledningsvis så blev vi mycket inspirerade av Gertrud Åström på Seglarträffen 2016, och valde att anlita henne som föreläsare på vår årliga ledar-kickoff som vi har i april. Föreläsningen, som höll på i snäppet över 2 timmar, var mycket uppskattad och kantades av många olika frågor. Temat för föreläsningen var i stort sett samma som hon hade under Seglarträffen. Min uppfattning är att många fick användbara verktyg att ta med sig till sitt arbete på lägren, vilket märktes inte minst på de diskussioner vi haft efteråt samt de många positiva kommentarerna.

Bygger vidare: Att anordna föreläsningar på våra kick-offer är något vi kommer fortsätta med, och vi kommer varva vår HLR-kurs (som vi har vartannat år) med föreläsningar med olika teman. Nästa år hoppas vi kunna ha en föreläsning om barn som behöver extra stöd, t.ex. barn med ADD, ADHD osv.  

Utöver föreläsningen så valde vi att anordna en fortbildningshelg som riktade sig till klubbens (vid tillfället) jämförelsevis få kvinnliga instruktörer. Initiativet kom efter att vi märkt att det var något som efterfrågats. Vi fick blandad respons; en del var positiva till initiativet men vi fick också en hel del kritik från de manliga instruktörerna som uppfattade initiativet som exkluderande.

Bygger vidare: Med facit i hand så hade vi inte gjort en liknande träff idag, då ytterligare uppdelningar, kvoteringar etc. mellan killar/tjejer snarare stjälper än hjälper. Vi tror istället på att bilda en stark grupp som känner ett sammanhang med varandra. Istället för att ha “tjejseglingar” eller “killseglingar” strävar vi efter att anordna en/flera introhelg(er) för samtliga instruktörer. På denna introhelg kommer det finnas möjlighet att utvecklas inom segling, motorbåtskörning och teori. Kontentan är att klubbens jämställdhetsarbete går att genomföra utan att för den sakens skull exkludera någon.

Avslutningsvis vill vi påpeka att vi under de senaste säsongerna sett en uppåtgående trend med fler kvinnliga aspiranter/instruktörer som söker sig till oss och stannar kvar. Vi ska också framhålla att ett jämställdhetsarbete inte innebär att vi strävar efter ett 50/50-resultat (de enskilda individernas intressen är ju inget som vi kan påverka), utan vi jobbar mot att Rastaholms Seglarläger och Stockholms Segelsällskap ska vara en plats och en miljö där alla, ledare som juniorer, känner sig välkomna oavsett kön, hudfärg eller sexuell läggning. En förening där diskrimineringar, kränkningar eller annat otillbörligt beteende inte accepteras.

//Marika Hafdell, Stockholms Segelsällskap 

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info