Hoppa till sidans innehåll

Nya svenska mästare i 505 och dansk dominans i NoM

07 SEP 2018 08:50
Bröderna Bojsen-Möller vann överlägset helgens Nordiska och Svenska mästerskap i 505 på Marstrand före landsmännen Jan Saugman/Jakob Ernst. Tomas Grundel/Johan Strömdahl var bästa svenska team på tredje plats och de blev därmed också svenska mästare.
  • Uppdaterad: 07 SEP 2018 11:41

Bild: SM-vinnare i 505 Tomas Grundel/Johan Strömdahl KSSS Foto: Johan Vångfors

Nordiska och Svenska mästerskapen i 505 samkördes under helgen 1-2 september i Marstrand med Marstrands Segelsällskap som arrangörer. Fina seglingsförhållanden under lördagen gav fyra utslagsgivande seglingar medan söndagens seglingar fick ställas in på grund av brist på vind. DEt blev därför endast fyra seglingar totalt varav de tre bästa räknades.

Jacob Bojsen-Möller är regerande Europamästare i 505 och bröderna blev nu de överlägsna Nordiska mästarna med serien 1-1-1. Jan Saugman/Jacob Ernst vann den fjärde seglingen och deras serie 2-1-2 gav en lika klar andraplats. Båda dessa team tillhör världstoppen i 505. Tredjeplatsen blev en kamp mellan regerande svenska mästarna Ebbe Rosén/Olle Wenrup, Mälarhöjdens KS, och Tomas Grundel/Johan Strömdahl, KSSS. Den sista rundningen innan målgång i fjärde seglingen avgjorde. Tomas och Johan lyckades med en hårsmån hålla Ebbe och Olle bakom sig. Tomas och Johan blev därmed Svenska mästare 2018 och bronsmedaljörer i NoM, med serien 4-2-3. Det var första gången på många år som Ebbe och Olle inte vann SM.
– Det är bra, menade Olle Wenrup, spontant, när det istället blev en silvermedalj efter serien 3-3-4. Tomas Berg/Patric Wollmersson, SS Kaparen, var några poäng efter, men hade bl.a. en 2: a-plats i sin serie.

Lasersatsande Emil Bengtsson tillsammans med Marstrandsonen och tidigare Laserseglaren Philip Claesson lånade 505-förbundets båt. De hade konkurrenskraftigt material tack vare Seglarförbundets Utmaningen, Båtmässan i Göteborg, BM Sails och HiQ. Tyvärr fanns det för lite tid till förberedelser och träning och de slutade 22:a totalt av 34 båtar till start. Jollelegendaren Christer Båth tillsammans med Magnus Ohlsson fick inte riktig ordning på seglingen och blev 31:a.

Marstrands SS tackades för fina arrangemang med en liten halvmodell av en 505 på prisutdelningen. Det var 26 svenska team som i år gjorde upp om SM-vinsten i 505-klassen. Det var länge sedan det var så många, men förhoppningsvis kan det bli ändå fler 2019 i Båstad. Då är det bara ett år kvar till 505-VM i Båstad 2020.

Alla resultat finns på: http://www.marstrandsss.se/globalassets/marstrands-ss---segling/dokument/kappsegling/frostbite/sm-nm-5o5---r1234.pdf

Skribent: Per-Eric Thörnström

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info